Subota, 25 rujna, 2021

Grabar Kitarović: Turska i Hrvatska se zalažu za BiH

Nemojte propustiti

Kolinda Grabar Kitarović u obraćanju medijima u Ankari, nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kazala je da se Hrvatska i Turska zalažu za unaprijeđenje društvenih procesa u BiH.

“Turska i Hrvatska se zalažu da se unaprijede društveni procesi u BiH. Mislim da će u narednom periodu ući u proces koji će biti koristan za dvije države, tako i za region”, navela je Kolinda Grabar Kitarović.

“U BiH postoje tri naroda, koja – naglasila sam, u okviru Ustavnog suda, u BiH, koji je donio odluku – kako izborni zakon ne odražava jednakopravnost naroda u BiH. Dajemo veliki značaj ovoj temi, spremni smo pružiti podršku komšijama”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Grabar Kitarović je kazala i to da želi da Turska napreduje u procesu EU integracija, i da je Hrvatska kao država spremna pružiti im podršku.

Zahvalila ce Erdoganu i Turskoj što je ta zemlja primila stotine hiljada migranata, te izrazila da su obje zemlje usredsređene na rješavanje emigrantske krize.

Odnosi Hrvatske i Turske, oni ekonomski su jako dobri, a mogu se još unaprijediti.

Podsjetila je da je Erdogan bio u Hrvatskoj 2016. godine povodom stogodišnjice priznavanja islama u toj državi.

Tada je Erdogan poručio da će se trgovinska razmjena između Turske i Hrvatske povećati do milijardu dolara, a tada je iznosila 384 miliona.

Najavila je i otvaranje ekonomskog predstavništva Hrvatske u Istanbulu, kako bi privrednici obje zemlje mogli povećati trgovinske aktivnosti.

“Održali smo jako plodonosan sastanak. Od 2013. godine Hrvatska je članica EU i razgovarali smo o mogućnostima saradnje, kao i regionalnim i globalnim temama”, kazao je danas u obraćanju medijima predsjednik Turske Reccep Tayip Erdogan nakon sastanka sa Kolindom Grabar Kitarović.

“Pomoći ćemo uspostavljanju stabilizacije i prosperiteta u regionu. U okviru evroatlantskih integracija dijelimo slične planove. U ovakvom ozračju, sav ovaj razvoj događaja treba da se pozitivno odrazi na našu ekonomsku saradnju. Ona treba biti na većem nivou nego što je trenutno”, kazao je Erdogan na početku obraćanja.

“Hrvatska, naročito u okviru trgovine, bankarstva i obnovljive energije ima veliki potencijal i firme su prisutne u Turskoj. U predstojećem periodu naše firme će povećati obim investicija i mi ćemo pružiti svaku podršku. Ekonomska saradnja, trgovinski obim razmjene naročito u sektoru obnovljive energije je bila tema i to razmatrano na koji način unaprijediti saradnju”, dodao je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo