Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Grad nije dozvolio da se djetetu da ime Džihad!

Nemojte propustiti

Majka dječaka kazala je ranije da ako sud odluči poništiti ime, ona će samo zamijeniti dva slova i dati ime Džahid

Ime Džihad, koje je majka dala svom novorođenčetu prije skoro godinu dana, poništeno je od strane suda u Dijonu sa obrazloženjem da se “pogrdno doživljava”.

“Sud ne prihvata ovo ime jer smatra da bi moglo nanijeti štetu djetetu i uzrokovati probleme”, kazao je tužitelj u Dijonu, naglašavajući da su “interesi djeteta najvažniji”, javio je AFP.

Tužitelj navodi da se ime Džihad pogrdno doživljava jer je povezano s mnogim islamističkim pokretima, a zamijenjeno je imenom Džahid koje u arapskom “ima isto značenje i znači napor, hrabrost, a nije povezano s konceptom rata.”

Ovaj slučaj je pokrenut u novembru 2018. godine kada je gradsko vijeće Dijona podnijelo tužbu prema porodičnom zakonu.

“Čak iako se ime Džihad daje u arapskom svijetu i znači sveta borba, sveti rat, napor, i da, stoga, može imati pozitivno značenje, ostaje činjenica da javnost i trenutni kontekst, povezan s terorizmom, asociraju ime s fundamentalističkim islamističkim pokretima”, kazao je tužitelj Éric Mathais u Dijonu.

Naglasio je da strahuje da bi dijete bilo podvrgnuto “stigmi, ismijavanju ili čak vrijeđanju.”

Majka dječaka, koje su intervjuisale regionalne novine Le Bien Public, kazala je ranije da ako sud odluči poništiti ime, ona će samo zamijeniti dva slova i dati ime Džahid, kao što je to uradio par u sličnom slučaju iz aprila 2018. u Haute-Garonneu, prenosi “Radiosarajevo”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo