Subota, 15 svibnja, 2021

Građani BiH meso kupuju na grame: Teletina češće začin, nego glavno jelo

Nemojte propustiti

S kolikom se besparicom bore bh. građani najbolje pokazuje podatak da kupuju i po 150 grama mesa!

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vakuum u novčanicima, u kombinaciji sa često paprenim cijenama, uticao je na to da nam, na primjer, teletina i jagnjetina u tanjirima češće služe kao začin, a ne kao glavno jelo.

Trgovci na tržnicama kažu da građani kupuju, recimo četiri jajeta, kao i jednu jabuku ili dva limuna, što dovoljno govori o finansijskoj dubiozi u kojoj se nalazimo.

U banjalučkim mesnicama kažu da građani kupuju i po 150 grama mesa, jer više novca nemaju, a slično je stanje i u tržnim centrima.

“Nažalost, primjetna je slabija kupovna moć naših građana i kupaca. Po pravilu, kupci danas kupuju količinu za jedan obrok, dakle, puno manje nego inače. Najmanje količine zabilježene u našoj prodaji su 200 grama faširanog mesa, ili pak nekoliko komada piletine”, kaže Željka Bajramović iz marketinga u “Fisu” iz Viteza.

I u “Mercatoru” Banjaluka kažu da je u posljednjih nekoliko godina došlo do promjena u kupovnoj moći i navikama stanovništva. Evidentno je, ističu u “Mercatoru”, da danas kupci više prate akcije i pomnije planiraju svoje kupovine.
“Prilikom kupovine mesa i mesnih prerađevina, kupci se češće odlučuju na kupovinu manjih količina. Međutim, broj kupaca u ‘Mercator’ trgovinama konstanto raste, tako da možemo da zaključimo da stanovnici kupuju češće, a u manjim količinama, jer ne bilježimo značajnija odstupanja u poređenju sa prošlom godinom”, ističu u “Mercatoru” Banjaluka.
Ipak, u kompaniji “Delhaize BH” tvrde da u njihovim maloprodajnim objektima nije primijećena manja kupovina mesa u odnosu na prethodni period.

“Kod nas su redovne cijene mesa u odnosu na raniji period niže. U našim objektima potrošači svakodnevno mogu da kupe određene vrste mesa po akcijskim cijenama”, kaže Tamara Kovačević, marketing menadžer u “Delhaize BH”.
Ombudsmani za zaštitu potrošača u BiH i te kako su ustanovili da se kriza odrazila i na kupovinu hrane životinjskog porijekla.

“Najbolji pokazatelj krize jeste smanjena kupovna moć potrošača koja se, između ostalog, ogleda i u kupovanju manjih količina pogotovo onih namirnica koje su malo skuplje. Takav je slučaj i sa mesom, koje se sve češće koristi kao začin, tako da se i kupuje u malim količinama”, precizira Dragan Doko, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH.
Odranije je poznato da stanovnik BiH godišnje u prosjeku pojede najmanju količinu mesa, u poređenju sa građanima evropskih zemalja. Dok građani BiH godišnje jedu 21,3, stanovnik u EU za 12 mjeseci potroši čak 77 kilograma mesa.
Posljednjih godina piletina se najviše servira na trpezama u BiH, zato što je ona i najjeftinija.

Kada je kupovna moć građana u pitanju, slično je stanje i u regionu pa tako trgovci na novosadskoj pijaci prodaju trešnje na komad.

Identična je situacija i na drugim gradskim tržnicama u regiji, gdje građani masovno kupuju sve manje količine voća i povrća, jer nemaju novca da se kući vrate s punim kesama.
(Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo