Građani BiH mogli bi ostati bez mogućnosti prijema TV signala! | | Bh-index

Građani BiH mogli bi ostati bez mogućnosti prijema TV signala!

Izdvojeno> TV    Datum: 28.11.2014.    
Autor: Bljesak.info

IlustracijaIlustracija
Ilustracija

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) jučer je organizirala okrugli stol o temi ”Digitalizacija – što nakon 17. juna 2015?“.

Jučerašnji skup još je jedan u nizu sličnih aktivnosti koje je RAK organizirao proteklih godina, upozoravajući na važnost provođenja procesa digitalizacije TV emitiranja u Bosni i Hercegovini.

Sudionicima okruglog stola predstavljene su i moguće negativne posljedice s kojima će BiH i njeni građani biti suočeni ukoliko se ne ispoštuje krajnji rok za konačni prelazak na digitalno emitiranje do 17. juna 2015. godine.

Ukoliko ovaj rok ne bude ispoštovan, javni RTV servisi u BiH i većina komercijalnih televizijskih stanica neće biti u mogućnosti nastaviti emitiranje na dosadašnjim analognim frekvencijama, zbog čega će većina građana u BiH ostati bez mogućnosti prijema televizijskih signala, kaže se u priopćenju RAK-a.

Pitanje digitalizacije javnih RTV servisa, kako se dodaje, tretirano je u jednakoj ravni s pitanjem digitalizacije komercijalnog sektora, a fokus današnje rasprave bio je pronalaženje rješenja da se izbjegnu moguće negativne posljedice neispunjavanja tog roka.

Sudionici okruglog stola zaključili su da se Vijeću ministara BiH preporuči donošenje nekoliko interventnih mjera kako bi se maksimalno ubrzao proces digitalizacije u BiH.

Upravo se čita:  Milorad Dodik: Banjaluka više pripada Aleksandru Vučiću nego Bakiru Izetbegoviću

Naime, s obzirom da je u toku realizacija projekta digitalizacije u multipleksu koji je namijenjen javnim RTV servisima, predlaže se povećanje njegovog kapaciteta primjenom najnovijih standarda digitalne TV u cilju stvaranja tehničkih pretpostavki za uključivanja i što većeg broja komercijalnih RTV stanica.

RAK se obvezao da u roku od 14 dana predloži tehničko rješenje ovih ciljeva i da ga uputi Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Vijeću ministara BiH također je predloženo da što prije donese odluku kojom će ovlastiti RAK da raspiše natječaj za dodjelu posebnog multipleksa namijenjenog za komercijalne RTV postaje.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH će u ubrzanoj proceduri razmotriti prijedlog, obaviti neophodne konzultacije i isti uputiti Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Javnim RTV servisima sugerirano je da bez odlaganja nastave sa realizacijom 1. faze projekta digitalizacije.

Vijeću ministara BiH također je sugerirano da bez odlaganja odobri upotrebu financijskih sredstava potrebnih za realizaciju 2. faze projekta digitalizacije javnih RTV servisa, priopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.