Utorak, 15 lipnja, 2021

Građani BiH na cigarete potrošili skoro 67.000 plata!

Nemojte propustiti

Cigarete i duvan koji su u našu zemlju uvezeni u prvih šest mjeseci ove godine “teški” su čak 55,5 miliona maraka, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Uzmemo li da prosječna zarada u našoj zemlji iznosi 832 KM, zaključi se da smo na duvanske proizvode izdvojili više od 66.700 plata.

Da brojnim bh. građanima duvanski dim, iako je dokazano otrovan, sve više miriše, pokazuje i zvanična informacija, prema kojoj je uvoz duvanskih proizvoda u prvom polugodištu bio “deblji” za oko tri procenta, u poređenju s istim periodom prošle godine.

Ajnija Omanić, predsjednica sarajevske nevladine organizacije “Trezvenost”, koja pomaže pušačima da se riješe te loše navike, kaže da im se brojni građani javljaju za pomoć.

“Najčešće nam se za pomoć javljaju građani srednje životne dobi, dakle, uglavnom ozbiljniji ljudi. Kada žele da prestanu da puše, navode brojne motive. Nekada su dominirali samo zdravstveni, a sada imate dosta mladog svijeta koji ne trpi da im roditelji puše. Tako nam je jedna žena rekla da je sin ruži i kaže joj da mu više ne pere košulje, jer se i one ‘čuju’ na dim”, ističe Omanićeva.

Ilustracija
Ilustracija

Komentarišući brojke koje pokazuju koliko duvanskih proizvoda uvozimo, ona naglašava da je riječ o ogromnoj cifri.

“Moramo da posvetimo više pažnje zdravom stilu življenja i da novac koji trošimo za otrov koristimo za zdraviju hranu, koja je postala značajan faktor u čuvanju zdravlja”, naglasila je Omanićeva.

Stručnjaci, pritom, ističu da cijena i te kako utiče na odluku da se riješimo ovog poroka.

“U zemljama gdje su cigarete najskuplje, pušača je procentualno najmanje. Dokazano je da poskupljenje cigareta u najvećoj mjeri smanjuje broj pušača”, kažu stručnjaci.

Psiholozi podsjećaju da muku mučimo s nedostatkom novca, ali uprkos tome trošimo velike sume na poroke.

“Obično se to povezuje s psihičkim statusom stanovništva, koji je ovdje sve ugroženiji. Ja razgovaram sa srednjoškolcima koji se spremaju na fakultet i većina ih puši. To je zato što ne radimo na prevenciji. Pušenje je prethodnica uzimanja tableta, droga i slično”, kaže Aleksandar Milić, psiholog.

Inače, osim cigareta, u našoj zemlji konstantno raste i potrošnja rezanog duvana, a uskoro bi i on trebalo da poskupi.

“Analize UIO su pokazivale da postoji evazija ili utaja plaćanja PDV-a na rezani duvan i u tom smislu smo donijeli odluku da uvedemo dodatnu akcizu za rezani duvan”, rekao je Nikola Špirić, predsjednik Upravnog odbora UIO i ministar finansija i trezora BiH.

Uporedo s konstantim poskupljenjem cigareta, koje je uslovljeno rastom akciza, mnogi priznaju da razmišljaju o prestanku pušenja.

“Šta ću već prestati? Muž i ja mjesečno za cigare potrošimo oko 200 maraka. Pa pametnije nam je da te pare ostavljamo po strani, jer je to 2.400 KM godišnje, a za toliki iznos čovjek može sebi svašta da priušti”, kaže Banjalučanka Jelena M.

Kako lakše prestati pušiti

Donesite odluku. Steknite niz novih navika koje ćete upražnjavati tokom dana, a koje će vam zamijeniti cigaretu.

Postavite sebi kratkoročne ciljeve. Nakon što nekoliko mjeseci ne pušite, biće vam žao prekidati dobar niz.

Nabavite sebi grickalice koje ćete uvijek imati uz sebe za kritične situacije.

Nervozu ublažite čajevima za smirenje, nikotinskim flasterima, jogom…

Izbjegavajte odlaske u kafiće, bar neposredno nakon prestanka pušenja.

Izvor: Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo