Petak, 22 rujna, 2023

Građani će birati da li da jedu ili da plate račune

Preporučeno

Tri kategorije građana su najviše pogođene divljanjem cijena. Tu su, osim penzionera, i nezaposleni stariji od 65 godina koji nemaju penziju i koji za život zarađuju radeći nešto uslužno, kao i ratni veterani koji s niskim boračkim dodatkom ne mogu da prežive.

Zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva pojedine Dobojlije će doći u situaciju da biraju hoće li biti gladne ili će prestati da plaćaju komunalne usluge, upozorili su iz Udruženja za zaštitu potrošača, a prioritet građanima, sve su prilike, neće više biti računi.

“Do pre dva-tri meseca oni prvo plate sve režije, sve to što treba redovno, i ono što im ostane onda raspoređuju na lekove i na hranu. Međutim, izgleda da je sada situacija obrnuta jer smo primetili sve veća dugovanja za ekonomske usluge, odnosno dolaze nam građani i pitaju na koji način da ne plaćaju određene usluge ‘Toplane’, odvoza smeća, vode itd. Kroz razgovor zaključili smo da je standard daleko ispod nivoa i da će upravo zbog nestašice novca doći u poziciju da ili plaćaju račune ili da jedu”, rekla je Snežana Šešlija, predstavnica dobojskog udruženja potrošača.

Upravo se čita:  Ima petero djece, hrane se u javnoj kuhinji u Mostaru: Nismo prljavi ni poderani

Tri kategorije građana su najviše pogođene divljanjem cijena, navodi Šešlija. Tu su, osim penzionera, i nezaposleni stariji od 65 godina koji nemaju penziju i koji za život zarađuju radeći nešto uslužno, kao i ratni veterani koji s niskim boračkim dodatkom ne mogu da prežive.

Iako nemaju velike koristi od jadikovanja, najstarije Dobojlije ovih dana kucaju na vrata Udruženja penzionera žaleći se na sve manje kese, a sve veće račune s kojima izlaze iz marketa.

Upravo se čita:  Schmidt uputio pismo Cvijanović zbog plakata i izjave da su protesti “generalna proba”

“U gradu Doboju oko 3.500 penzionera ima penziju do 400 KM. Ljudi su izbezumljeni, jednostavno zabrinuti su dokle ovako, kako ovako, da li će se ovako moći izdržati. I zaista vidim da je teško ljudima koji s ovako niskim penzijama treba da preživljavaju, da izdrže. Mislim da aktuelna vlast i naša gradska treba nešto da preduzmu da se status ove kategorije građana popravi. Da li su to jednokratna novčana pomoć, da se da nešto, da se ljudima malo kompenzuju ti troškovi, ili povećanje penzija, što je, evo, najavljeno”, izjavio je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera.

Upravo se čita:  Građani dižu kredite da bi se grijali: Evo koliko sada u BiH koštaju pelet, ugalj, drva...

Poskupljenja su natjerala penzionerku Dragicu Kaurinović da smanji količinu prehrambenih artikala koje svakodnevno pazari.

“Penzija je izuzetno mala, nije dovoljna za onu kupovinu koja je bila dosad, i odmah se manje kupuje, u manjim količinama. Manje voća kupujem, manje slatkiše”, navela je Kaurinovićeva.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo