Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Građani ispred Parlamenta BiH poručili: Nikada nismo bili jači i odlučniji da se izborimo za svoja prava!

Nemojte propustiti

Šestog dana demonstracija ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okupljaju se građani i građanke koji žele usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju, formiranje državnog fonda solidarnosti, odvajanje 30% od plata parlamentaraca i ministara za fond i zaštitu demonstranata od krivičnog gonjenja. Od ovih zahtjeva se ne odustaje, saopštili su demonstranti.

Foto: Muratović M.
Foto: Muratović M.

Političarima koji nam poručuju da čekamo do narednih izbora, možemo odgovoriti samo: Mi nemamo više šta da čekamo. Vaš nerad ugrožava živote, a život ne čeka 2014.

Drago nam je vidjeti studente iz cijele Bosne i Hercegovine koji nam se pridružuju, zahtijevajući hitno donošenje političkih odluka, za dobrobit cijelog društva. I oni pokazuju da floskule o „nedostatku političke volje“ više nisu dovoljne. Život ne čeka.

Poziv građanima i građankama BiH “da ne izlaze na ulicu i da se strpe do 2014.” samo pokazuje da su se političari prepoznali kao krivci za kršenje prava djece u BiH. Ova reakcija znak je da su demonstracije urodile plodom i da se odgovornost političara, čiji hronični nedostatak osjećamo već 20 godina, može uspostaviti samo pritiskom i solidarnim djelovanjem svih građanki i građana BiH.

Ranije smo odbili podršku svih političkih stranaka, a sada želimo ponoviti: Ne predstavljamo nijednu organizaciju niti stranku, niti želimo da stranke, organizacije i pokreti govore u ime građana. Svi su dobrodošli da podrže JMBG inicijativu, ali kao građanke i građani sa imenom i prezimenom, nikako drugačije, stoji u saopštenju

Puno nam znači podrška iz svih krajeva svijeta, a pogotovo iz bh. gradova: Trebinja, Banjaluke, Mostara, Bugojna, Zenice, Cazina, Tuzle, Bihaća, Goražda i svih drugih koji nam se pridružuju svakog dana. S vama smo, u našim ste mislima, ne dajte se. I ne zaboravite: nemojte koristiti pomoć političara u organizovanju protesta, jer će i dalje pokušavati da zloupotrijebe dobru ideju u svoju korist, za svoje političke poene i fotelje. Ostanite hrabri i dostojanstveni.

Još jednom naglašavamo da nam je važna podrška svakog građanina i građanke, imenom i prezimenom, a ne po bilo kakvoj funkciji. Sve vas pozivamo da nam se pridružite svaki dan u 11:55 pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine ili u svojim gradovima.

Osim domaćih političara, za neusvajanje Zakona o JMBGU odgovornim smatramo i međunarodnu zajednicu i OHR. Visokom predstavniku poručujemo da preuzme svoj dio odgovornosti i iskoristi bonske ovlasti ako drugi izlaz ne postoji. I da smo, bez obzira na neodlučnost oko dana održavanje sjednice Vijeća za implementaciju mira, na ulicama svakog dana dok se ne nađe rješenje za JMBG.

U utorak, 11.06., pozivamo sve dobronamjerne građanke i građane da nam se pridruže na dosad najmasovnijem JMBG skupu u Sarajevu, u 11:55, ispred državne Parlamentarne skupštine. Nikad nismo bili jači i odlučniji da se izborimo za svoja prava, jer mi više nemamo šta da čekamo.

Solidarno, dostojanstveno i hrabro do JMBG, poručuju građani ispred zgrade Parlamenta BiH.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo