Subota, 17 travnja, 2021

Građani iz cijele BiH u subotu ujedinjeni u jednoj misiji: Očistiti okoliš

Nemojte propustiti

Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u historiji BiH posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća, zelenih površina i ostalih prirodnih vrijednosti, rečeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su prezentirane ideje i ciljevi akcije Let’s Do It – Očistimo Zemlju za jedan dan

volonteri-smeceVolonterska akcija “Let’s Do It – Očistimo Zemlju za jedan dan”, uz učešće oko 100.000 volontera koji će skupljati otpad, bit će realizirana 18. maja u više od 100 općina u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u historiji BiH posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća, zelenih površina i ostalih prirodnih vrijednosti, rečeno je danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su prezentirane ideje i ciljevi akcije.

Projekt je prvi put realizovan prošle godine, a njegovi nositelji su udruženja građana (UG) “Ruke” iz Sarajeva i “Mozaik prijateljstva” iz Banje Luke.

Šef Sektora za energiju i okoliš UNDP-a Sanjin Avdić kazao je da je promocija volonterizma bitna za okoliš te da će volonteri UNDP-a također 18. maja čistiti zelene površine oko zgrade UN-a i Historijskog muzeja BiH.

Avdić je najavio da će izvještaj o stanju okoliša u BiH biti prezentovan 5. juna u Predsjedništvu BiH.

– Tog dana će hiljade građana učestvovati u akciji “Let’s Do It” i podići glas za ljepšu, čistiju i bolju Bosnu i Hercegovinu – izjavio je predsjednik UG “Ruke” Božidar Mihajlović te najavio da će bh. građani 18. maja shvatiti šta BiH treba i može da bude, a to je zemlja u kojoj svi građani, zajedno s državnim institucijama rade za dobrobit društvene zajednice.

Predsjednik UG “Mozaik prijateljstva” Milan Gligorić istakao je da građani BiH moraju čuvati i vrednovati prirodna dobra te da odnos prema prirodi govori o nama kao ljudima.

– Prosječan građanin potroši oko 1.000 plastičnih kesa godišnje, a vrijeme njihove razgradnje je od 100 do 1.000 godina. Oko 90 posto opasnog otpada u BiH se neadekvatno zbrinjava. Oko 10.000 ilegalnih deponija smeća utiče na naše zdravlje. Prošle godine na deponije u BiH je odloženo 1,4 miliona tona otpada i samo 67 posto stanovništva u BiH koristi komunalne usluge za odlaganje otpada – istakao je Gligorić.

Pomoćnik federalne ministrice okoliša i turizma Mehmed Cero pozdravio je ovu akciju te naveo da je Ministarstvo odgovorno da napravi odgovarajuće modele da bi otpad bio zbrinjavan regularnim procesom.

– Prošle godine smo prihvatili Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu koji će pomoći da ovakva vrsta otpada ne završi u prirodi – dodao je Cero.

Direktor komunikacija Delegacije EU i specijalnog predstavnika u BiH Andy McGuffie jako je ponosan što može dati doprinos ovakvoj akciji, ocijenivši da su politike zaštite okoliša od izuzetne važnosti za ulazak u EU.

– Putem Fondova za pretpristupnu pomoć podržavamo cijeli niz projekata s našim partnerima – kazao je McGuffie.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Hadžikadić poručio međunarodnoj zajednici: Pričate o suverenitetu BiH, a radite suprotno

Platforma za progres oštro osuđuje nezvanično ili zvanično recikliranje historijski poraženih političkih koncepcija o prekrajanju granica Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo