Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Građani lože gume i smeće iz kontejnera

Nemojte propustiti

Zagađenost zraka u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu, Zenici i Kaknju, iz dana u dan sve je veća, a podatak da građani sve češće lože gume i smeće iz kontejnera dodatno je uznemirila stručnjake, ljekare i ekologe.

Sarajevo jučer: Smog i kancerogene čestice u zraku (Foto: Dnevni avaz)
Sarajevo jučer: Smog i kancerogene čestice u zraku (Foto: Dnevni avaz)

Posljednjih godina mnogo se piše i govori o ozbiljnim razmjerama zagađenosti i negativnom uticaju loše kvalitete zraka po stanovništvo u zemljama jugoistočne Evrope. Skoro sve države u regionu Balkana, osim Hrvatske, imaju vrlo visok procenat zagađenosti zraka.

U vrhu liste gradova sa najzagađenijim zrakom, sasvim sigurno, nalazi se glavni grad Bosne i Hercegovine. Kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo vrlo je loš, a koncentracija opasnih materija je daleko iznad dozvoljene. Ove godine u Sarajevu je koncentracija sumpor dioksida u zraku nerijetko iznosila do 600 miligrama, a granične vrijednosti su 100 do 150 miligrama.

Generalno, kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini je među najlošijom u Europi. Tako je zbog prevelike koncentracije prašine i sitnih čestica ove zime Sarajevo proglašeno gradom najzagađenijeg zraka na području Europe. Uz Sarajevo, loša kvaliteta zraka bilježi se i u svim bh. gradovima koji imaju metaloprerađivačke fabrike i termoelektrane, poput Zenice.

Kako “Dnevni avaz” saznaje, vulkanizerske radnje postale su najposjećenije posljednji mjesec, jer građani po izuzetno niskim cijenama kupuju istrošene gume i lože ih.

– Znam istrošene gume i pokloniti, jer ih nemam gdje adekvatno odložiti. Kada vidim da su ljudi baš siromašni, naplatim im po pet maraka po gumi – kazao nam je E. H., koji radi u sarajevskom naselju Stup.

Najčešća upotreba guma kao sredstva za zagrijavanje je u padinskim dijelovima Sarajeva, gdje su građani zbog visoke cijene plina primorani ponovo koristiti centralno grijanje na čvrsti ogrjev. S obzirom na to da su i ćumur i drva skupi, za mnoge i preskupi, gume i smeće iz kontejnera često se koriste za zagrijavanje.

Specijalista pulmolog Edo Selimić potvrdio je da je u prošloj godini zabilježen povećan broj pacijenata s plućnim oboljenjima.

– Koliko god zatvarali prozore, štetne materije ulaze u stan. Ne možete se hermetički zatvoriti. Jedino možemo, kao Marsovci, početi nositi vojničke maske – kazao je Selimić.

On je dalje dodao da vlasti moraju aktuelizirati ovaj problem te da je neophodno uvesti legislative o načinu grijanja, a pri tome smanjiti i cijenu plina.

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bećirović najavio Izetbegovićev poraz: „Kada pobjedimo u oktobru na izborima…“

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda oglasio se na društvenim...

Možda vas zanima i ovo