Subota, 4 prosinca, 2021

Građani najavili nove proteste, ovaj put ispred Ambasade SAD-a u Sarajevu: Ovo su njihovi zahtjevi

Nemojte propustiti

Grupa građana pozvala je sve nezadovoljne građane da se u ponedjeljak pridruže mirnom okupljanju na kojem će se iznijeti stavovi povodom aktuelne situacije u BiH.

Grupa građana koja je u Sarajevu 25. oktobra organizovala proteste ispred OHR-a, najavila je novo okupljanje 1. novembra od 10 do 12 sati. Mjesto protesta, ovaj put, bit će Američka ambasada u BiH ispred koje će građani još jednom uputiti poruke povodom aktuelne političke situacije u BiH.

Organizatori protesta, koji su se održali u ponedjeljak ispred OHR-a, izrazili su zahvalnost građanima koji su izašli na proteste i izrazili svoje stavove, a koji su preneseni savjetnicima visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

-Proteste cijenimo uspješnim jer su osigurali da se glas građana čuje i da se stavovi zvanično prenesu. OHR se obavezao na nastavak razgovora o čemu ćemo vas izvještavati. Od OHR smo tražili da počne da radi. Odgovorili su nam da poduzimaju konkretne akcije. U danima koji dolaze, vidjet ćemo da li će uslijediti veće i značajnije reakcije o kojima smo pričali na sastanku. U isto vrijeme, obavještavamo građane da ćemo nastaviti sa organizovanjem protesta i pred drugim institucijama, i to onim koje građani putem ankete izaberu. To ćemo raditi sve dok građani smatraju da za tim ima potrebe, a u cilju zaštite države, njenih institucija i vladavine prava, stoji u saopćenu.

Na novom okupljanju iznijet će sljedeće zahtjeve:

1. Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bajdena (Biden) u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak uključujući i prijetnju silom.

2. Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ..)

3. Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multi-kulturalno društvo.

4. Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

5. Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Grupa građana pozvala je sve nezadovoljne građane da se u ponedjeljak pridruže mirnom okupljanju na kojem će se iznijeti stavovi povodom aktuelne situacije u BiH.

-Kao i prošli put, za proteste je izabran radni dan jer vikendom institucije ne rade. Svjesni smo da se to odražava i na posjećenost protesta. Ako ste recimo student u Sarajevu, da bi utjecali na budućnost, dovoljno je da pređete cestu, odvojite pola sata života i iskažete svoje stavove spram trenutne situacije u državi, jer neće niko drugi umjesto vas, naveli su građani.

Na kraju, pozvali su sve građane da dostojanstveno iznesu svoje stavove u vezi trenutne situacije.

-Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoje stavove u vezi trenutne situacije u zemlji, odnosno zahtjevajmo da se od sada čuje i glas građana, a sve u cilju zaštite naše države. Pokažimo da smo odgovorni građani i vrijedni da se neko založi da nam pomogne da imamo normalnu državu, poručio je građanski aktivista i organizator protesta Suad Đozić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo