Nedjelja, 21 travnja, 2024

Građani ogorčeni zbog nebrige zimskih službi – Snijeg ‘isključio’ struju i grijanje širom BiH

Preporučeno

Snijeg, koji je širom BiH padao u subotu naveče i danas, prouzrokovao je probleme građanima, tako da su brojna domaćinstva ostala bez struje, čiji je nestanak u pojedinim gradovima “isključio” i grijanje

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Nije lako ni vozačima, pošto je jak vjetar stvorio nanose i na putevima su se formirali led i ugaženi snijeg, tako da su saobraćajnice klizave.

U dijelovima nekoliko naselja u Banjaluci danas su bili hladni radijatori, zbog čega su se Banjalučani smrzavali i bili su ogorčeni, javljaju Nezavisne novine.

“Došlo je do kvara u ‘Elektrodistribuciji’ i pola grada danas nije imalo struje. Mi smo takođe ‘ispali’ iz elektrosistema i u jutarnjim časovima smo bili bez struje pa nismo mogli da isporučimo toplotnu energiju”, navela je Žaklina Mijatović, portparol banjalučke “Toplane”.

Dodala je da su nakon sanacije pomenutog kvara počeli s isporukom toplotne energije kako bi svima u kratkom vremenu bili topli radijatori.

Više naselja u Banjaluci je osvanulo i bez električne energije. Struje nije bilo u naseljima Petrićevac, Karanovac, Vrbanja, Šibovi, Motike, te u dijelu Česme i u Ulici Ilije Garašanina.

Upravo se čita:  Sve više građana se žali da im nestaju pare sa bankovnih računa

Iz “Elektrokrajine” su precizirali da je riječ o područjima koja nemaju elektromrežu kablovskog tipa, već nadzemnu mrežu, gdje je, usljed težine snijega, došlo do kidanja vodova.

Slični problemi zabilježeni su i u opštini Šipovo, gdje je 80 odsto teritorije juče bilo u mraku, kao i u pojednim dijelovima Ribnika i Mrkonjić Grada.

“Sve ekipe se nalaze na terenu i nadamo se da će kvarove što prije da otklone”, potvrdili su u mrkonjićkoj “Elektrodistribuciji”.

U Mrkonjić Gradu i susjednim lokalnim zajednicama snijeg je otežao i kretanje vozila, a pojedina sela su bila odsječena od središta opština.

“Angažovali smo svu raspoloživu mehanizaciju za čišćenje snijega i posipanje kolovoza abrazivnim materijalima”, istakli su u Zimskoj službi preduzeća “Mrkonjićputevi”, koje održava 320 kilometara saobraćajnica.

Na području opštine Novi Grad saobraća se bez većih problema, ali je zbog nevremena bez struje ostala većina sela u podgrmečkom kraju i u dolini Japre. Kvarove na elektromreži prouzrokovali su jak južni vjetar, koji je duvao juče, ali i mokar snijeg tokom noći između subote i nedjelje.

Upravo se čita:  Na tržište BiH stiglo brašno s opasnom supstancom, navedeno o kojem se brašnu radi

Zbog olujnog vjetra i snijega i na području opštine Sokolac struje danas nije bilo na pet trafo-stanica koje pokrivaju tridesetak domaćinstava.

Ljubomir Vasković, upravnik sokolačke Radne jedinice “Elektrodistribucije”, kazao je da struje nema na predajniku Šabecki grad, te u selima Smrtići, Parževići i Bukovik. Ekipe su danas bile na terenu.

Zbog havarije uzrokovane nevremenom na postrojenju “Elektroprenosa BiH”, bez električne energije još u subotu ostalo je nekoliko hiljada potrošača u Han Pijesku, Vlasenici i u Šekovićima. Kvar je privremeno, istog dana oko 19 časova, saniran, a nadležni su i juče bili na terenu i pokušavali su da što prije otklone preostale kvarove.

Snijeg nije izazvao veće probleme u snabdijevanju strujom na području Kotor Varoša, ali su zimske službe imale pune ruke posla. Osim što je bilo problema u odvijanju drumskog saobraćaja ni neki avioni nisu poletjeli prema Sarajevu. Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo kažu da je, zbog loših vremenskih uslova, otkazan let iz Zagreba.

Iz Administrativne službe grada Banjaluka (ASBL) pozvali su građane da se uključe u čišćenje snijega ispred svojih stambenih objekata i poslovnih prostora.

Upravo se čita:  Uloge se mijenjaju: Dio Bosne i Hercegovine koji je jučer prošao dobro, sutra će biti na najvećem udaru vremenske promjene

Milenko Šajić, portparol ASBL, podsjetio je da su obaveze građana, prema Odluci o komunalnom redu, da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada, svako ispred svog ulaza, dok su vlasnici i korisnici poslovnih prostora dužni da uklanjaju snijeg i led sa javnih površina uz objekat, u širini najmanje dva metra.

Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kaže da bi snijega i danas moglo biti mjestimično, ali neće biti značajnijih padavina. Biće i osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane.

Sutra će u BiH biti umjereno oblačno vrijeme i prohladno, tokom dana nešto toplije, dok će u srijedu biti pretežno oblačno uglavnom sa kišom, a u višim krajevima sa susnježicom i snijegom.

Visina snijega (ujutro)

Bjelašnica 112

Mrkonjić Grad 36

Han Pijesak 26

Bugojno, Doboj 15

Banjaluka, Sanski Most 13

Bihać, Livno, Prijedor, Srebrenica 10

Derventa, Sarajevo 9

Tuzla 6

Gradačac 5

(Napomena: Navedeni iznosi su u centimetrima)

(Nezavisne)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas