Srijeda, 16 lipnja, 2021

Građani Sarajeva bi mogli ostati bez vode

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Građani Kantona Sarajevo mogli bi ostati bez vode zbog problema u kojima se nalazi KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

U ovom trenutku preduzeće “Vodovod i kanalizacija” iz Sarajeva je u veoma teškoj situaciji, jer im je struja isključena u nekoliko objekata zbog duga “Elektrodistribuciji” od skoro 6,5 miliona KM.

Iako su, kako tvrde iz “Vodovoda i kanalizacije”, pokušali postići dogovor sa “Elektrodistribucijom”, nisu uspjeli, jer oni ne pristaju da im dug bude vraćen u 18 rata, nego traže da im bude isplaćen u 12 rata.

Iz Uprave preduzeća KJKP “Vodovod i kanalizacija” kažu kako ne mogu potpisati ponuđeni Protokol o izmirenju zaostalog duga na 12 mjeseci, jer finansijske mogućnosti ne osiguravaju da se te obaveza ispune u traženom roku. Uz to, trenutno im, navode, nedostaju sredstva za najnužnije popravke vodovodne i kanalizacione mreže, zbog čega bi bila dovedena u pitanje osnovna funkcija vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Istaknuli su da nedostatak novca ima negativne posljedice i na cijeli niz ostalih tehnoloških procesa u preduzeću. Naglašavaju da preduzeće trenutno, iz vlastitih sredstava, može izmirivati samo račune za tekuću potrošnju električne energije.

“Uprava preduzeća poduzima sve raspoložive mjere u cilju smanjenja, odnosno izmirenja dugovanja za električnu energiju. Isključenjem električne energije na nekoliko poslovnih objekata, odnosno lokaliteta, znatno je otežan rad i komunikacija unutar preduzeća”, kazali su u “Vodovodu i kanalizaciji”.

Nažalost, ovakva situacija, kako navode iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, zasigurno će dovesti u pitanje i vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo.

Vodosnabdijevanje Kantona Sarajevo već godinama nije uredno i građani imaju pritužbe, jer im vodu isključuju i po osam sati dnevno.

Ovo preduzeće godinama posluje s velikim gubicima, a neki od najvećih razloga za to su loša infrastruktura i velika dugovanja građana i privrednih subjekata za utrošak vode.

Ministarstvo prostornog uređenja kantona već nekoliko mjeseci traži formiranje ekonomskih cijena vode, a poskupljenja do kojih je došlo u prošloj godini izazvala su revolt građana pa su iz ovog preduzeća morali dodatno korigovati cijene.

“Mjesecima upozoravam da ovako ne može. Tražim formiranje ekonomskih cijena kako bi se komunalna privreda u KS oporavila. To je jedini način”, tvrdi Zlatko Petrović, kantonalni ministar prostornog uređenja.

Iz “Vodovoda i kanalizacije” kažu da je najveći problem to što je 80 posto cijevi u Kantonu Sarajevo dotrajalo. Preduzeće zbog toga, kako tvrde, ima velike gubitke.

Još prošle godine je najavljivano kako bi ovo preduzeće i Vlada KS trebalo da krenu u realizaciju obnove 80 kilometara dotrajale vodovodne mreže iz kredita od 30 miliona eura, koji bi trebalo da bude realiziran zaduženjem FBiH u sklopu Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ali do toga još nije došlo.

Ova sredstva bi bila namijenjena za rekonstrukciju i obnovu vodovodne i kanalizacione mreže, ugradnju mjerne i kontrolne opreme, snabdijevanju postrojenja električnom energijom, crpkama i hlorinaciji u Sarajevu.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo