Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Građani Sarajeva dnevno predaju 300 zahtjeva za pasoše

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Tokom maja ove godine u Kantonu Sarajevo izdato je 54 posto više ličnih karata nego u istom mjesecu prošle godine, a više od 100 posto u odnosu na maj 2012. godine. Trenutno, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) dnevno prima oko 300 zahtjeva za izdavanje novih pasoša, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u tom ministarstvu.

Na naglo povećanje broja izdatih ličnih karata i pasoša, ali i vozačkih dozvola, utiče dolazak ljetne turističke sezone, ali i uvođenje biometrijskih putnih isprava i istek desetogodišnjeg roka važenja prethodno izdatih dokumenata.

Do kraja 2014. isteći će više od 800.000 ličnih karata u BiH

MUP KS u toku prošlog mjeseca izdao je čak 11.516 novih, biometrijskih ličnih karata, što je za 54 posto više nego u maju 2013. godine, a više od 100 posto u odnosu na maj prije dvije godine, kazala je u razgovoru za AA Sanja Petrović, direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a Kantona Sarajevo.

Ona je istakla kako je razlog enormnog povećanja broja zahtjeva za izdavanjem novih ličnih dokumenata, prvenstveno ličnih karata, podatak da u toku 2014. ističe veliki broj tih dokumenata nakon desetogodišnjeg perioda važenja.

“U okviru tadašnjeg CIPS projekta najveći broj ličnih dokumenata građanima izdat je upravo 2004. kada su zamijenjivani novim. Sada smo došli u situaciju da se nakon deset godina, koliko je rok važenja, susrećemo sa istom situacijom”, navela je Petrović.

U Bosni i Hercegovini je od marta 2013. godine počeo novi sistem izdavanja ličnih dokumenata, biometrijskih, ali se većina građana odlučila da sačeka do isteka roka važenja dokumenata koje su imali, što će se upravo najviše desiti u 2014. godini.

Naime, do kraja ove godine u Bosni i Hercegovini ukupno ističe 866.103 ličnih karata.

“I pored veoma povećanog broja zahtjeva za izdavanjem ličnih karata, s obzirom na to da se one štampaju u Banjoj Luci, mi i dalje uspijevamo da građanima nove izdamo u zakonskom roku od 15 dana”, naglasila je Petrović.

Naknada za zamjenu ili izdavanje nove lične karte iznosi 18 KM.

Povećana tražnja i za novim vozačkim dozvolama

Građani BiH sa ličnom kartom mogu preći međudržavne granice sa Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, što također, može biti razlog naglog povećanja interesovanja za zamjenom tog dokumenta, iako granični organi dvije susjedne države ne uvjetuju da lični dokument bude biometrijski, već samo da je u roku važenja.

Inače, neposjedovanje lične karte predstavlja prekršaj koji se u skladu sa Zakonom o ličnoj karti državljana BiH sankcionira kaznom od 10 do 100 KM.

“Posjedovanje lične karte je obaveza jer se radi o osnovnom dokumentu. Svaki građanin – državljanin BiH sa navršenih 18 godina, odnosno po sticanju punoljetvstva, mora imati ličnu kartu. Samo onima koji imaju manje od 18 godina ostavlja se mogućnost da li će imati ličnu kartu ili ne”, naglašava direktorica Petrović.

Enormno je i povećanje broja zahtjeva koji se primaju u MUP-u Kantona Sarajevo, a odnose se na izdavanje novih, također, biometrijskih vozačkih dozvola. U maju je izdato 5.263 nove vozačke dozvole, što je za 83 posto više nego istog mjeseca prošle godine. Razlog je isti kao i kod ličnih karata – do kraja ove godine u Bosni i Hercegovini ističe ukupno 462.494 vozačkih dozvola.

Neposjedovanje vozačke dozvole nije prekršaj, ali upravljanje motornim vozilom bez tog dokumenta jeste prekršaj i on se kažnjava. Naknada za zamjenu vozačke dozvole u BiH iznosi 60 KM.

Gužve na izdavanju pasoša u oktobru

Kako je već nastupio period ljetne sezone i priprema za godišnje odmore, u MUP-u Kantona Sarajevo osjete i po broju predatih zahtjeva za izdavanje pasoša. U toku juna je znatno povećan broj zahtjeva i na dnevnoj bazi već iznosi oko 300.

U toku maja primljeno je oko 5.000 zahtjeva za nove pasoše, a građanima izdato 4.000 novih biometrijskih pasoša.

“Broj zahtjeva koje smo počeli primati u junu jasno ukazuje na to da je došlo do povećanja i da će se taj intenzitet u narednim sedmicama nastaviti. Prave gužve, ipak, očekujemo u oktobru, kada počinju da ističu prvi biometrijski pasoši nakon petogodišnjeg roka važenja (izdavanje počelo 15. oktobra 2009. godine). Zakonski rok za izdavanje pasoša je 30 dana, ali mi uspijevamo da to bude uglavnom u roku od 15 dana”, naglasila je Petrović.

Naknada za izdavanje ili zamjenu pasoša iznosi 40 KM. Sve putne isprave izdate u drugoj polovini 2013. godine važe 10, a one prije toga pet godina.

“Zakonodavac je produženjem roka važenja pasoša sa pet na deset godina pokušao olakšati građanima BiH, ali i smanjiti troškove. Sada imamo situacije i da se djeci do sedam godina putna isprava izdaje na pet godina. Sve su to pozitivni efekti koji će se osjetiti u narednom periodu”, navela je Petrović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Snijeg na pojedinim dionicama u BiH, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i...

Možda vas zanima i ovo