Subota, 15 svibnja, 2021

Građani Sarajeva godišnje bace 250.000 tona smeća

Nemojte propustiti

Stanovnici Sarajeva godišnje bace blizu 250.000 tona smeća od čega se manji dio reciklira – istaknuto ja na jučerašnjem seminaru koji je održan u Sarajevu u okviru kampanje Federalnog ministarstva turizma iI okoliša “Čist okoliš – čista savjest”, čiji je cilj podizanje javne svijesti i općeg nivoa znanja o oblasti upravljanja otpadom, kao i informiranje javnosti o neophodnosti izgradnje regionalnih centara za upravljanje otpadom.

smeceTačnije, količinu od 250.000 tona smeća Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad” u toku jedne godine preveze i odloži na gradsku deponiju “Smiljevići”.

Međutim, i pored infrastrukture za reciklažu smeća instalirane na gradskoj deponiji, najveći dio otpada ostaje neobrađen i neiskorišten.

Maida Maravec iz Sektora za planiranje i razvoj KJKP “Rad” kazala je da tek 75.000 stanovnika Sarajeva ima pristup kontejnerima za odvojeno odlaganje otpada, što je preduslov za njegovu reciklažu. Ona je istakla i da KJKP “Rad” nastoji povećati broj ovakvih kontejnera, ali da sami nisu u stanju pokriti područje cijelog Kantona Sarajevo.

Jučerašnji seminar, koji je otvorio pomoćnik ministrice okoliša i turizma FBiH Muris Hadžić, bio je prvi u nizu seminara koji će biti održani narednih mjeseci a bavit će se problematikom upravljanja čvrstim otpadom na kantonalnim nivoima u Federaciji BiH.

Hadžić je učesnike seminara upoznao o svim predstojećim aktivnostima kampanje koja se implementira unutar Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom u BiH.

Na jučeranjem seminaru govoreno je i o planovima za rješavanje ovog problema u Kantonu Sarajevo.

Stručni savjetnik za upravljanje otpadom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Mira Grgić naglasila je kako je oprema potrebna za selektivno prikupljanje otpada u domaćinstvima nabavljena i da se u određenim područjima Kantona Sarajevo primjenjuje takva metoda prikupljanja otpada.

Proširenje ovog projekta planirano je i na ostala područja Kantona, što će omogućiti intenzivniji pristup iskorištavanju upotrebljivih otpada i razvoju reciklaže.

Grgićeva je kazala da je u izradi Plan upravljanja otpadom Kantona Sarajevo za period 2013. – 2018. koji će obuhvatiti sve vrste otpada koje nastaju na području tog kantona, ciljeve upravljanja otpadom, plan organiziranja sistema upravljanja pojedinačnim vrstama otpada, kao i akcioni plan za period 2013. – 2018., saopćeno je iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo