Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Građani šokirani cijenom: Grah kao zlato, 25 maraka za kilogram

Nemojte propustiti

Nekada je meso bilo izvan dometa siromašnijih građana, a u današnje vrijeme grah i čvarci postali su luksuz.

grahKilogram graha kukuruzara na tržnici u Banjaluci košta i do 25 maraka, a čvarci u pojedinim marketima 27 KM, dok najskuplje meso, teletina, košta 15 maraka, piše Glas Srpske.

Na tezgama su izložene cijene svih proizvoda osim prestižnog kukuruzara, koji je donedavno koštao deset maraka. Jedna starija žena, začuđena cijenom, kaže da ga na selu uzgaja svake godine, ali da ne može da vjeruje da je toliko skup.

“Prošle godine sam dala nekoliko kilograma komšijama. Ove godine možda i ja prodam nešto, ali sramota me je da stavim toliku cijenu. Neće ga onda niko htjeti kupiti”, ističe Banjalučanka koja nije željela da joj pominjemo ime.

Prodavačica opravdava cijenu time da su bile suše i da ga ima malo, ali kaže da, iako je skup, proda se.

“Jeste da mnogo košta, ali je pravi. U Doboju je kilogram kukuruzara 30 maraka! Ljudi se iznenade kada čuju cijenu, ali opet se prodaje. Imala sam četiri kilograma prije nekoliko dana, a evo ostalo mi je samo pola kilograma”, objasnila je prodavačica.

Usput je, u duhu pravog trgovca, od mušterije zatražila da joj proda svoj pasulj, ako ima viška, umjesto što dijeli komšijama.

Na nekoliko tezgi dalje kukuruzar košta 20 maraka, ali po nižoj cijeni ne može se naći. Interesantno je da sve vrste povrća imaju istaknutu cijenu, osim ovog pasulja.
Omiljena “poslastica” brojnih gurmana, čvarak, postao je mnogima nedostižan.

Na pijaci su cijene još i prihvatljive skromnijem kućnom budžetu, ali u marketima su prilično paprene.

Kilogram čvaraka na tržnici košta od deset do 12 maraka, a u tržnim centrima je čak 27 maraka i to takozvani “duvan čvarak”. Banjalučani su ogorčeni cijenama.

“Ne isplati se ni živjeti više. Šta više reći kad ni pasulj ne možeš da skuvaš za ručak. Prije ću onda da kupim meso, povoljnije je. Ovo nikad nije ovako bilo. Sve je preskupo”, ogorčena je Miroslava Miletić.

Ona kaže da joj se čini da bi nam svima najbolje bilo da idemo na selo i uzgajamo samo voće i povrće, s obzirom na to kako se skupo prodaje. Bar bi bilo domaće, zdravo.

Voće i povrće

Cijene voća i povrća na banjalučkim tezgama su različite.

Najjeftinije su jabuke i banane, koje koštaju od marku i po do 2,5 KM, višnje su 2,5 KM, trešnje i jagode tri KM, svježe smokve i breskve tri i po, kajsije četiri, a crno i bijelo grožđe šest maraka.

Od povrća najjeftiniji je kupus, koji košta marku i po, a najskuplja boranija, čija cijena ide i do četiri marke.

(Glas Srpske)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo