Subota, 27 studenoga, 2021

Građani susjednih zemalja uredno prelaze granice, a evo kakva je situacija na bh. prijelazima!

Autor:Okanal

Nemojte propustiti

Što se tiče odlaska iz naše zemlje, važe gotovo ista pravila. Bosnu i Hercegovinu mogu napustiti osobe koje imaju pozivno pismo, ili osobe sa dvojnim državljanstvom. U susjednim zemljama od jutros je znatno drugačija situacija.

Hrvatska, Srbija i Slovenija, te Austrija, nemaju problem sa prelaskom građana preko granice. Iz Hrvatske se bez izolacije i testa prelazi u susjednu Srbiju u šoping. Čak su ukinuta i obavezna testiranja, jer je dovoljno na granici dobiti upute o ponašanju. U Bosni i Hercegovini još uvijek nema jasnih uputa šta nas to očekuje na granici, ali otkrila je naša ekipa sa terena.

Dok građani Hrvatske, Srbije i Slovenije neometano prelaze granične prelaze, u našoj zemlji još uvijek važe neka rigoroznija pravila prilikom ulaska i izlaska. Od nadležnih organa još uvijek nemamo povratnu informaciju kada će doći do promjene režima.

Na Graničnom prijelazu Izačić zatekli smo dežurnu ekipu koja nam je objasnila pravila i procedure prilikom prelaska u našu zemlju.

Foto: Screenshot

“Još uvijek važi zabrana ulaska za strance. Naše državljane puštamo, zakonska obaveza nam je da ih puštamo da se vrate svojim kućama, odnosno u posjete. Za ulazak u BiH, njeni državljani moraju imati važeću ličnu kartu. To je jedna od izmjena u onom režimu. Druga izmjena je da stranci, odnosno poslovni ljudi, mogu ući u BiH samo sa pozivnim pismom. Moraju imati test na COVID-19, ne stariji od 48 sati u momentu ulaska“, rekao je Daniel Trivunić, pomoćnik komandira za organizaciju i operacije GP Izačić.

Što se tiče odlaska iz naše zemlje, važe gotovo ista pravila. Bosnu i Hercegovinu mogu napustiti osobe koje imaju pozivno pismo, ili osobe sa dvojnim državljanstvom. U susjednim zemljama od jutros je znatno drugačija situacija. Građani odlaze iz Hrvatske u Srbiju u nabavku namirnica, a kako navode, problema na graničnim prelazima nema.

Potrebno je samo pridržavati se pravila zaštite i socijalne distance. Građani Hrvatske neometano odlaze u Sloveniju i Austriju.

Opširnije u video-prilogu televizije Okanal:

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo