Subota, 1 travnja, 2023

Građani u BiH u većim količinama kupuju brašno, nadležni kažu da nema razloga za strah

Nemojte propustiti

Ranije je iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine saopćeno da će robne rezerve Federacije BiH ove godine biti veće za deset puta nego što su bile do sada.

Zbog rata u Ukrajini građani pojedinih bh. gradova iz straha od nestašice pohrlili su u supermarkete te još jučer u samo nekoliko sati pokupovali desetine tona brašna.

Slične slike kao s početka pandemije koronavirusa ponavljaju se ovih dana u supermarketima pojedinih bh. gradova, dok građani u velikim količinama kupuju brašno i druge potrepštine.

Prema riječima prodavača u jednom zeničkom supermarketu, već jučer je došlo do pomame za brašnom, tako da su vreće od 25 kilograma već rasprodate, a nove pošiljke koje trebaju doći, prema njihovim informacijama, neće dugo ostati na policama. Razlog je, kako kažu, još uvijek velika potražnja – prenosi Klix.ba.

“Ostalo je još malo brašna po 1 i 2 kilograma, dok su veće količine još jučer rasprodate”, kazala je prodavačica.

Situacija u Mostaru i Sarajevu je drugačija.

Kako piše Klix.ba, u Mostaru je povećana prodaja namirnica, ali je snabdijevanje uredno te se police na vrijeme pune, dok je u Sarajevu sve normalno i bez veće potražnje.

Ranije je iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine saopćeno da će robne rezerve Federacije BiH ove godine biti veće za deset puta nego što su bile do sada.

Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, je kazao da su zatečeni situacijom na istoku Evrope te da postoji bojazan da se građani neće moći ponašati neodgovorno kao do sada.

“Vlada Federacije BiH će odrediti pravce djelovanja, a mi ćemo to iznijeti na našim leđima. Naredne sedmice u Mostaru imamo tematsku sjednicu, a Federalne institucije i agencije će biti zadužene za realizaciju aktivnosti”, izjavio je Bavrka.

Također, Vlada FBiH je kazala da će uz postojeće zalihe biti osigurano još 20 miliona KM u budžetu za tu namjenu te da nema razloga za strah.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žaim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo