Petak, 25 lipnja, 2021

Građani u karantenima hotel Zenica i motelima Konak i Bistrica stupili u štrajk glađu

Nemojte propustiti

Ističu da su njihovi zahtjevi prosti, ukidanje karantena ovog tipa i da se vrati kućna izolacija koja je dobro funkcionirala.

Otkako je uveden karanten za osobe koje dolaze u našu zemlju iz inostranstva, negoduju i građani i struka. O ovom problemu upozoravali su iz Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kazavši da ih on vraća unazad, iako imaju najbolji sistem u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Osim što će popuniti kapacitete, a drugi apartmani i hoteli odbili su dati svoje kapacitete za ove potrebe, dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, istakao je da koronavirus, barem po onome što je on učio, nije karantenska bolest, niti ju je svjetska zdravstvena organizacija takvom proglasila.

– Postoje bolji načini poput testiranja i izolacije. Ako možemo teoretski stavljati ljude u izolaciju, zašto bi ljude koji imaju pet posto šansi da budu pozitivni stavljali u karantinski smještaj. Međutim, moramo slušati naredbe koje dolaze iz federalnog ministarstva. Ostaju gluhi na naše zahtjeve i mislim da u budućnosti može doći u pitanje sve što smo radili – kaže Drljević.

Redakciji “Avaza” obratila se jedna osoba smještena u hotel Zenica, jedan od karantenskih smještaja na području Zeničko-dobojskog kantona, kazavši da su stupili u štrajk glađu.

– Ljudi su stupili u štrajk glađu i odbijaju da uzimaju hrani. To nije slučaj samo u Zenici, nego i u motelima Konak i Bistrica – kaže nam čitateljka.

Ističe da su njihovi zahtjevi prosti, ukidanje karantena ovog tipa i da se vrati kućna izolacija koja je dobro funkcionirala.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brutalan odgovor iz Crne Gore: “Inteligencija Dodika najveći protivnik srpskog naroda”

Demokratska Crna Gora reagirala je na posljednje izjave Milorada Dodika, koji je bio gost na Televiziji Pink, gdje je...

Možda vas zanima i ovo