Utorak, 30 svibnja, 2023

Građani u strahu zbog informacija sa društvenih mreža o navodnoj mobilizaciji: Evo šta su kazali iz Ministarstva odbrane BiH

Nemojte propustiti

Nakon dešavanja u Ukrajini i agresije koju sprovodi okupatorska Rusija, Europa je odlučna da ne dozvoli takvu situaciju i na Balkanu.

Kako bi spriječili eventualne nemir, u našu zemlju je preventivno stiglo 500 vojnika EUFOR-a, a na raspolaganju ih je još u slučaju pogoršanja situacije, kako je ranije saopćeno.

Zbog svega navedenog, primjetna je izuzetna zabrinutost kod bh. građana.

Iako je prisustvo EUFOR-a jasan pokazatelj rušiteljima BiH da Europa neće dozvoliti scenarij Ukrajine u našoj zemlji, građanima nije svejedno vidjeti patroliranje vojnika kroz grad, pogotovo ne onima koji su doživjeli i preživjeli sve strahote agresije na našu zemlju i kojima ova situacija budi ružne slike i uspomene.

Upravo se čita:  Objavljeni novi detalji: Evo čije je vozilo kojim je Armin Berberović usmrtio mladu doktoricu Azru Spahić! Mercedes je registovan na njegovu djevojku!

Patroliranja EUFOR-a širom BiH će se pojačati u narednim danima, saopćeno je ranije iz misije Althea.

Dezinformacije na društvenim mrežama

– Čitatelji nam pišu da su se posljednjih dana na društvenim mrežama pojavile informacije/komentari da je “moguća mobilizacija stanovništva” kao i “zabrana napuštanja zemlje” – piše Oslobođenje.

Kontaktirali smo Ministarstvo odbrane BiH kako bismo provjerili da li građani imaju razloga za strah.

Upravo se čita:  Šta se smije prenijeti preko granice: Pažljivo spakujte kofere kako vas ne bi papreno kaznili

Dobili smo odgovor da Oružane snage BiH (OS BiH) izvršavaju svoje redovne zadatke te da nema razloga za njihovo pojačanje.

– Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine obavještava Vas da Oružane snage Bosne i Hercegovine izvršavaju svoje redovne misije i zadatke te nema osnovanog razloga za povišenim mjerama borbene gotovosti – kazali su za Oslobođenje iz MO BiH.

Upravo se čita:  Nema stabilizacije? Sladić objavio prognozu i upozorenje za naredne dane

Nema razloga za paniku

Iz ovoga je jasno da razloga za strah i paniku nema.

Podsjetimo, sinoć su mnogi bh. građani putem društvenih mreža i Viber grupa upozoreni o navodnom mogućem izbijanju nereda i rušenju sigurnosne situacije u našoj zemlji, na šta su reagirali i iz obavještajnih agencija pručivši kako nemaju informacije o spremanju navodnih sukoba i incidenata u našoj zemlji te da takve najave nisu tačne i da je riječ o dezinformacijama.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo