Srijeda, 18 svibnja, 2022

Građani u strahu zbog informacija sa društvenih mreža o navodnoj mobilizaciji: Evo šta su kazali iz Ministarstva odbrane BiH

Nemojte propustiti

Nakon dešavanja u Ukrajini i agresije koju sprovodi okupatorska Rusija, Europa je odlučna da ne dozvoli takvu situaciju i na Balkanu.

Kako bi spriječili eventualne nemir, u našu zemlju je preventivno stiglo 500 vojnika EUFOR-a, a na raspolaganju ih je još u slučaju pogoršanja situacije, kako je ranije saopćeno.

Zbog svega navedenog, primjetna je izuzetna zabrinutost kod bh. građana.

Iako je prisustvo EUFOR-a jasan pokazatelj rušiteljima BiH da Europa neće dozvoliti scenarij Ukrajine u našoj zemlji, građanima nije svejedno vidjeti patroliranje vojnika kroz grad, pogotovo ne onima koji su doživjeli i preživjeli sve strahote agresije na našu zemlju i kojima ova situacija budi ružne slike i uspomene.

Patroliranja EUFOR-a širom BiH će se pojačati u narednim danima, saopćeno je ranije iz misije Althea.

Dezinformacije na društvenim mrežama

– Čitatelji nam pišu da su se posljednjih dana na društvenim mrežama pojavile informacije/komentari da je “moguća mobilizacija stanovništva” kao i “zabrana napuštanja zemlje” – piše Oslobođenje.

Kontaktirali smo Ministarstvo odbrane BiH kako bismo provjerili da li građani imaju razloga za strah.

Dobili smo odgovor da Oružane snage BiH (OS BiH) izvršavaju svoje redovne zadatke te da nema razloga za njihovo pojačanje.

– Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine obavještava Vas da Oružane snage Bosne i Hercegovine izvršavaju svoje redovne misije i zadatke te nema osnovanog razloga za povišenim mjerama borbene gotovosti – kazali su za Oslobođenje iz MO BiH.

Nema razloga za paniku

Iz ovoga je jasno da razloga za strah i paniku nema.

Podsjetimo, sinoć su mnogi bh. građani putem društvenih mreža i Viber grupa upozoreni o navodnom mogućem izbijanju nereda i rušenju sigurnosne situacije u našoj zemlji, na šta su reagirali i iz obavještajnih agencija pručivši kako nemaju informacije o spremanju navodnih sukoba i incidenata u našoj zemlji te da takve najave nisu tačne i da je riječ o dezinformacijama.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Za vikend u Neum stigle stotine turista, otvorena sezona kupanja, a evo i kakve su cijene u restoranima i koliko koštaju apartmani

Tokom vikenda u bh. biser na Jadranu stigle su stotine Bosanaca i Hercegovaca. Najviše je Sarajlija, a autobusima na...

Možda vas zanima i ovo