Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Građanima ide poskupljenje struje, jer EP BiH nema rješenje za rudare

Nemojte propustiti

Predstavnici Vlade FBiH i rudara razgovarali su o rješavanju problema u ovom sektoru. Jedno od ponuđenih rješenja je poskupljenje struje za 1,5 feninga po kilovatu.

Poboljšanje situacije rudara i stanja rudnika zahtijeva novac, kojeg trenutno nema dovoljno, istakao je resorni minister, Reuf Bajrović.

“Postoje mnoge opcije, od povećanja cijene električne energije, do smanjena troškova u administraciji, smanjenja troškova u rudnicima, vjerujte postoji mnogo opcija.“

Kada je riječ o poskupljenju električne energije, prijedlog je da ono iznosi 1,5 feninga po kilovatu.

“Bilo je govora o subvencijama koje trebaju da idu po kilovatu, a koje bi se potrošile isključivo u restrukturiranje tih preduzeća, kako bismo sutra imali stabilniji sistem“, naglasio je premijer FBiH, Fadil Novalić.

Rudari, u upravnim i nadzornim odborima žele stručne osobe. Drugi zahtjev je zakonita dodjela subvencije rudnicima FBiH.

“Zahtjev za narednu fazu dokapitalizacije od strane Elektroprivrede BiH ili nekog drugog, kako bi došli do sigurnijih i humanijih uslova rada“ poručio je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

I pored 170 miliona KM, koliko je uloženo u rudnike, situacija je još teška, poručio je direktor Elektroprivrede BiH.Gubici u rudnicima za prošlu godinu iznose 84 miliona marka. Rudari su vlastima dali vremena do 30. juna da ponude konkretna rješenja.

Ekonomski analitičari kažu da bi najbolja opcija bila da sama Elektroprivreda smanji troškove glomazne administracije i ogromnih menadžerskih ugovora te podsjećaju da su upravo u tom preduzeću samo prošle godine popunjena 324 radna mjesta bez javnog natječaja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik: Spreman sam da podnesem ostavku u Predsjedništvu BiH

“Sutra će biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se manifestovati nacionalno jedinstvo”, poručio je Dodik. "Spreman...

Možda vas zanima i ovo