Subota, 16 listopada, 2021

Građanima stigle odluke Porezne uprave FBiH: Kazne i do 3.000 KM zbog pogrešne prijave poreza

Nemojte propustiti

prijava porezaNedavno se jedna mostarska porodica neugodno iznenadila kada je dobila obavijest o kazni koju im je izrekla Porezna uprava Federacije BiH zbog, navodno, pogrešne prijave poreza u protekloj godini.

Radi se o prijeporu da za vrijeme prijave za proteklu godinu nisu prijavili skidanje jedne osobe s porezne kartice. Osoba koja je bila izdržavana se tijekom jednoga mjeseca osamostalila i zaposlila te je prijavljena “po sili zakona” u Poreznu upravu.

Sada je jednome od roditelja, na čijoj se poreznoj kartici vodio sin, stigla kazna od 1000 maraka. Po riječima upućenih, ovu kaznu ipak neće morati platiti jer, prema propisima, ako se neka od promjena na poreznoj kartici dogodi u tijeku jednoga mjeseca kada se vrši isknjižavanje osobe, onda se za taj mjesec porezne obveze neće mijenjati. No, to tek treba dokazati u sudskoj parnici. Ova kazna je jedna od brojnih koje su tijekom siječnja stigle na adrese poreznih obveznika koji nisu pravilno ispunili prijave ili ih uopće nisu podnijeli.

To postaje posebno aktualno i u veljači ove godine kada svi građani koji imaju prihode najmanje od dvije djelatnosti moraju podnijeti porezne prijave. Ali, ne zbog toga da ih ne bi zapljusnule kazne, nego da bi mogli ostvariti povrat poreza na eventualno preplaćene porezne obveze. Tako iz Porezne uprave objašnjavaju da pravo na povrat poreza mogu ostvariti svi porezni obveznici koji su u protekloj godini uplatili više ili pogrešno uplatili određeni iznos poreza na dohodak. No, da bi to uopće mogli ostvariti, potrebno je podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak kao i potrebnu dokumentaciju kojom ćete dokazati da imate pravo na povrat preplaćenoga poreza. To se odnosi na prijavu, prije svega osobnih odbitaka iz protekle godine.

Umanjiti porez, odnosno ostvariti pravo na povrat poreza imaju sve osobe koje su imale troškove koji se odnose na zdravstvene usluge i nabavu lijekova, zatim svi oni koji kao oblik štednje uplaćuju premije za dragovoljno životno osiguranje, ali i svi oni koji su kupili stan preko stambenoga kredita. Oni olakšicu mogu ostvariti na iznos kamate plaćene za stambeni kredit. Po izračunima iz Porezne uprave Federacije BiH porezni obveznici mogu ostvariti olakšice i tijekom godine ovisno o prijavi članova obitelji i uzdržavanih osoba na poreznoj kartici.

Za osobu koja podnosi prijavu ukupni iznos ostvarenog dohotka umanjuje se za osobni odbitak u iznosu od 3600 maraka tijekom jedne godine, odnosno po 300 maraka mjesečno. Za uzdržavanoga supružnika odbitak još iznosi 1800 maraka mjesečno, jednako kao i za prvo dijete. Taj iznos raste eksponencijalno za drugo dijete s koeficijentom 0,7 na 210 maraka mjesečno, a za treće i svako sljedeće dijete 3240 maraka godišnje. Odbitak od 90 maraka može se mjesečno ostvariti ako se uzdržava drugi uži član obitelji, kao i ako je porezni obveznik invalidna osoba ili neki drugi član obitelji ima tjelesno oštećenje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo