Utorak, 18 svibnja, 2021

Građanima u FBiH preko eko testova ‘oteto’ oko 40.000.000 KM!

Nemojte propustiti

I nakon više upozorenja, Vlada FBiH nije otklonila ovu nepravilnost, u tom periodu građanima u FBiH je oteto oko 40.000.000 KM.

Iako se više od dvije godine govori o nezakonitom pravilniku o tehničkom pregledu vozila prema kojem vozači u Federaciji BiH plaćaju skuplji eko test, nadležne ova tema kao da ne zanima. Na čelu oba ministarstva koja su nadležna za ovu oblast su HDZ-ovi ljudi, pa informacija kao da nema, piše NAP.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH na upit Patrije o ovoj temi kazali su da „ova pitanja postavimo Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija kao nadležnom organu za tehničke preglede u FBiH“.

No, iz Federalnog ministarstvu prometa i komunikacija čak ne odgovaraju ni zastupnicima u Parlamentu FBiH, a što dokazuje objava Irfana Čengića (SDP).

„Zaustaviti naplatu skupljeg eko testa od vozača u FBiH. Na sjednici Parlamenta nadležnog ministra sam pitao kada će uskladiti federalni pravilnik sa državnim podzakonskim aktima i ustavnim nadležnostima. Naravno nije odgovorio na pitanje, jer duže može ostati pod vodom, nego ostati na sjednici Parlamenta. Naime vozači u FBiH od 2017. godine plaćaju eko test koji je skuplji od propisane cijene državnim pravilnicima.

I nakon više upozorenja, Vlada FBiH nije otklonila ovu nepravilnost, u tom periodu građanima u FBiH je oteto oko 40.000.000 KM.

Zastupničko pitanje sam proslijedio i tužilaštvu koje bi trebalo analizirati ovaj slučaj te ustanoviti da li postoje elementi krivičnog djela jer su od građana oteti milioni KM. Također ću razmotriti i druge mogućnosti pred sudovima, kako bi građanima vratio njihov novac koji im trenutno Vlada FBiH otima“, napisao je Čengić.

Naknade za eko testove u našoj zemlji moraju biti zamijenjene funkcionalnim eko taksama koje bi bile jednake na nivou cijele države, a plaćale bi se u skladu s utjecajem motornih vozila na zagađenje okoliša.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo