Utorak, 30 svibnja, 2023

Građevinari spremaju proteste: Dobar majstor je poput suvog zlata

Nemojte propustiti

Predstavnici građevinskog sektora u Sanskom Mostu te drugih povezanih djelatnosti pripremaju se za proteste koji bi trebalo da se dogode iduće sedmice zbog pravnih i administrativnih zavrzlama koje su ugrozile ovogodišnju građevinsku sezonu.

Predsjednik Udruženja privrednika Sanski Most Alen Šabanović ističe kako je problem prisutan već duže od pola godine i da, pored svih obećanja koja su dobili da će biti riješen, stvari još nisu pomaknute s mrtve tačke.

“Ukoliko građevinska sezona bude zakočena, to će biti ekonomska katastrofa za Sanski Most, jer je polovina lokalne privrede vezana za ovaj sektor. Već sada imamo situaciju da poslodavci otpuštaju radnike jer su im svezane ruke, građevinari odlaze van granica Bosne i Hercegovine i pitam se ko će nam raditi. Dobar majstor je već sada poput suhog zlata”, kaže Šabanović.

Upravo se čita:  Sladić ima novu prognozu: Toplotni valovi će trajati od 10 do 15 dana

Inače, problem je započeo nakon što je Ministarstvo prostornog uređenja i građenja Federacije BiH donijelo uredbu kojom se izdavanje dozvola za gradnju zabranjuje u općinama koje nemaju važeće prostorne planove.

Kada je riječ o Unsko-sanskom kantonu, odluke o pretvorbi poljoprivrednog u građevinsko zemljište donosilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK i tamo kažu kako se sve donedavno ovaj proces odvijao na osnovu internih uredbi. One su sada stavljene van pravne snage, cijeli proces je zakočen, a time je zaustavljena i gradnja mnogih objekata.

Upravo se čita:  Krišto sa Kiriličem: BiH podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine

“Onemogućena je pretvorba iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište, a time i izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola. Naš prostorni plan je istekao prije pet godina, a donošenje nije moguće jer ne postoji niti prostorni plan Unsko-sanskog kantona, što je preduslov. Tako smo sada u jednoj bezizlaznoj poziciji zbog zavrzlame u pravnim propisima”, kaže Faris Hasanbegović, načelnik općine Sanski Most.

On je istakao kako su u međuvremenu postojala obećanja nadležnog federalnog ministarstva o preispitivanju sporne uredbe, ali se stvari još nisu pomjerile s mrtve tačke.

Upravo se čita:  Udruženje oboljelih od melanoma inicirat će zabranu solarija u FBiH

Građevinari u Sanskom Mostu su očajni i navode kako je urgentna potreba da se sadašnja situacija riješi i stvore zakonske pretpostavke za nastavak građevinskih aktivnosti.

Navode kako je neophodno pronaći hitno rješenje, jer građevinska sezona počinje te upozoravaju kako procedure usvajanja novog prostornog plana općine, koje su pokrenute, mogu trajati mjesecima, a vremena za čekanje nema.

Ukoliko se ova pravna zavrzlama ne riješi, ekonomske posljedice po Sanski Most, upozoravaju ekonomisti, biće nepopravljive.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo