Petak, 14 svibnja, 2021

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić: “Govori se da je Vijećnica iznutra zapaljena”

Nemojte propustiti

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, gostujući na N1 pojasnio je svoj zahtjev za promjenu ploča u Ferhadiji i Vijećnici na kojima stoji termin “srpski zločinci”. On je kazao da to vrijeđa jedan konstitutivni narod u BiH, da se zbog toga osjećaju nesigurno. Također, rekao je da ne priznaje sud u Haagu, da je siguran da 95 posto Srba ga ne priznaje. Pojasnio je termin “Federalni Srbi”, i rekao da “Bošnjaci imaju jednu nesreću – pozivaju se na cijeli svijet”.

Što se tiče natpisa na pločama u Dobrovoljačkoj ulici i Vijećnici – rekao je:

“Srpski zločinci nije ništa dugo nego generalizacija, jednom narodu uskraćujete prava zagarantovana ustavom. Taj narod se tu osjeća nesigurno. Put je da se dogovaram sa kolegama iz Sarajeva, mislim da je to logičnije da radim. Treba obilježiti svako mjesto stradanja. Pogotovo ondje gdje su stradali civili. U Ferhardiji su stradali civili. Vijećnica je javni obejkat. To ko je postavljao table – morao je voditi računa da će se uvrijediti jedan narod”, rekao je Ćosić.

“Ne znam šta bih napisao. Ako ima dokaza da su ubijeni od Vojske RS. Sigurno da je ispaljena sa položaja Vojske RS. Trebalo bi da piše odakle, da znamo ko je ispalio granatu odakle su stradali ljudi. Srpski zločinci – to generalizuje jedan narod”, izjavio je Ćosić.

Ćosić je tokom gostovanja rekao da se u Srebrenici desio “ogroman zločin”, ali da za njega i njegov narod genocid neće biti kvalifikacija.

“Postoji neka presuda Haškog tribuala, mi u RS ne priznajemo te presude”.

Ćosić je rekao da i po pitanju Vijećnice “postoje različita mišljenja. Govore da je bilo paljevina iznutra u Vijećnici”.

A Markale?

“Žao mi je svakog čovjeka koji je stradao”

“Vjerovatno je pretpostavka da je ispaljena sa položaja Vojske RS. Bilo je komisija koje tvrde da nije mogla pod tim uglom. Žao mi je svakog čovjeka koji je stradao. Ako je ispaljena sa položaja Vojske RS – treba za to da odgovara”, kazao je.

On je rekao da se Sarajevo poziva na antifašizam i da zbog toga treba da promijeni brojne nazive ulica.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo