Petak, 22 siječnja, 2021

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva sprema apelaciju Ustavnom sudu BiH, želi osporiti nazive ulica u Sarajevu

Nemojte propustiti

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Neobičan slučaj u BiH: Uzeo pare od firme pa lažno prijavio pljačku, nanio sam sebi povrede da bi mu priča bila uvjerljivija

Policajci su preduzimanjem operativnih mjera i radnji, prikupili materijalne dokaze i utvrdili da nad R. M. nije izvršeno razbojništvo,...

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi s dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa...

Članica CIK-a koju je Milorad Dodik vrijeđao zbog braka s Bošnjakom: “Neću pružati alibi aposlutno nikome ko je prekršio odredbe Izbornog zakona”

Na samoj sjednici CIK-a, nekoliko sati prije Dodikovog ispada, Bjelica-Prutina je znala šta je očekuje pa je odlučila i...

Ćosić, koji priprema ovaj dokument sa timom advokata, istakao je da Srbi “ne mogu biti okvalificirani da su učinili nešto loše ovom gradu”.

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić priprema apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog “uvredljivih naziva ulica u Sarajevu”.

Za Ćosića su sporne ulice koje nose imena heroja odbrane BiH od agresije i organizacija koje su ostavile dubok trag u historiji glavnog grada.

– Ovim dokumentom osporavamo ustavnost i zakonitost mnogih naziva ulica u Sarajevu i pozivam se na konstitutivnost tri naroda u BiH. Apelacija će biti u sudu početkom naredne godine. Sve ćemo osporiti u Sarajevu, a ako treba idemo i do Suda u Strazburu – rekao je Ćosić za Večernje novosti.

Ćosić, koji priprema ovaj dokument sa timom advokata, istakao je da Srbi “ne mogu biti okvalificirani da su učinili nešto loše ovom gradu”.

– Najveće pravo na Sarajevo i Sarajevsko polje polažu Srbi koji su ga stvarali – izjavio je Ćosić, koji se nije potrudio da svoju izjavu potkrijepi činjenicama.

Ističe se da su nekadašnje nazive ulica, koje su svojevremeno nazivane po historijskim ličnostima koje nemaju vezu sa BiH, zamijenila imena prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, Patriotske lige, Zelenih beretki i druga imena i nazivi za koje Ćosić kaže da su “uvredljivi za Srbe i druga dva konstitutivna naroda u BiH”.

Ono što je u ovom slučaju pohvalno jeste da će Ćosić upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH još jednom potvrditi legitimitet i značaj ove institucije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Teški dani za Dodikov SNSD u Doboju: U ponovljenim izborima za gradonačelnika kompletna opozicija u RS-u će stati iza ovog čovjeka!?

Aktuelni gradonačelnik Boris Jerinić (SNSD) tvrdi da iza odluke CIK-a stoje politički lideri opozicije, ali samouvjereno poručuje da ipak...

Možda vas zanima i ovo