Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Načelnik u RS-u prijeti Bošnjacima?

Nemojte propustiti

“Psovka se čula po hodnicima i čak na spratu ispod, da su se zgražavali službenici koji su to čuli i stranke”, navela je Senade Brnjak u pismu.

Portal Zasrebrenicu.ba objavio je pismo Senade Brnjak iz Bosanske Gradiške, koja je upozorila na ponašanje Zorana Adžića (SNSD), gradonačelnika tog grada u manjem bh. entitetu.

Brnjak, koja je uposlena u Administrativnoj službi Grada, ističe da se ona i njena porodica, kao manjinska bošnjačka u ovome gradu na sjeveru BiH, osjećaju ugroženo nakon Adžićevih verbalnih napada na nju i njenog supruga.

Kako je navela u pismu, verbalni napad na nju desio se u toku radnog vremena, u kabinetu gradonačelnika, gdje ju je prethodno pozvala njegova sekretarica. Ona navodi da je Adžić glasno vikao i psovao joj majku. Tvrdi da za to postoje i svjedoci.

“Psovka se čula po hodnicima i čak na spratu ispod, da su se zgražavali službenici koji su to čuli i stranke”, navela je ona u pismu.

Kako tvrdi dalje, njenom mužu Salki Brnjaku Adžić je prijetio putem telefona riječima “majku vam j**** zubima ću vas klati“. Tvrdi da i za to postoje svjedoci – Veroljub Vilendečić i Zejnil Latifović, glavni imam Medžlisa IZ Gradiška efendija, koji su u to vrijeme pili kafu zajedno.

Navodi se da je slučaj prijavljen je nadležnoj policijskoj stanici.

U pismu se dalje navodi da SNSD-ov načelnik sve ovo radi zbog afiniteta prema nekretninama koje posjeduje ovaj bračni bar na atraktivnim lokacijama u ovome gradu.

“Povod i slijed ovog događaja su nekretnine koje posjedujemo na atraktivnim lokacijama u gradu, za koje nam je i ranije prijetio da će ih oduzeti, a koje želi ekspropisati bez da nas je i saslušao kao stranke”, navodi se u pismu.

Adžić: Čitav grad zna kakav sam ja

Njegova priča se u mnogim dijelovima poklapa s onim što je kazala Brnjak, osim u onim dijelovima u vezi vrijeđanja.

– Njegova supruga došla je dan prije ovog što se desilo kod žene koja vodi Odsjek za imovinsko pravne osnove i počela je da psuje i da joj galami, za šta postoje i svjedoci. Proklinjala i tu ženu i mene govoreći dabogda i njoj i meni sve pomrlo. Spominjala je dabogda ja sahranjivo svoju djecu. Bila je jedna vrlo ružna scena. Taj dan sam ja bio u Banja Luci i sutradan kad sam došao pozvao sam gospođu Senadu Brnjak kod sebe u kabinet da je pitam šta je razlog njenog ponašanja. Inače, između mene i nje nikada ranije nije bilo nikakve komunikacije. Htio sam da vidim šta je razlog takvog njenog nedoličnog ponašanja – kazao nam je Adžić.

I on je spomenuo kak se Senada Brnjak nije željela pozdraviti prilikom ulaska u njegov kabinet.

– Rekao sam joj: „Senada recite mi u čemu je problem. Ona je rekla da hoćemo da joj otmemo njeno i onda je rekla: “Dabogda vam onaj gore sve poravnao i dabogda sva Vaša familija pomrla, dabogda sahranjivali Vašu djecu.” To mi je rekla u kancelariji, na što sam je upozorio da to nije pristojno, na što je ona sve to još jednom ponovila. Tad sam joj otvorio vrata i rekao “Izlazite napolje.” Svjedok su mi sekretarica i zamjenica gradonačelnika. Tačno je da sam nazvao njenog supruga i rekao sam mu: “Salko ja te molim, reci svojoj supruzi da ne spominje moju porodicu, da mi ne spominje djecu, nisam to zaslužio.” On mi je rekao: “Ti hoćeš da padne krv.” Odgovorio sam mu: “Nemoj Salko takve priče, to meni ne treba, molim te, pogotovo nemoj niko djecu da mi dira.” I spustio sam slušalicu – tvrdi Adžić.

On daje i svoju verziju priče o spornoj nekretnini.

– Njen suprug je kupio nekih 400 kvadrata u centru grada od neke žene iz Beograda. To je dio gradskog trga i tu nema nikakve gradnje. Tu planirano da bude ljetni amfiteatar, to će biti popločano. Ja sam razgovarao sa njenim mužem i zamolio ga da nađemo neki dogovor. On je tih 400 kvadrata platio toj ženi 40.000 maraka. Njen suprug je kod mene bio u kabinetu i ponudio sam mu da mu platimo 80.000 maraka, da završimo tu priču. Kvadrat zemljišta u Gradišci nikad nije prodat za više od 100 maraka. Međutim, njen suprug je tražio 500.000 maraka za tih 400 kvadrata, što nema nikakve realne osnove. Tražio sam onda da se uozbilje i da vidimo možemo li to riješiti i zadnja njihova ponuda je bila 300.000 maraka. Nakon toga gradska Uprava i Skupština donesu odluku da idemo na proglašenje opšteg društvenog interesa, u skladu sa važećim regulacionim planom – napomenuo je Adžić.

Posebno je naglasio da izricanje prijetji, posebno na nacionalnoj osnovi, nije njegov način obraćanja, što, prema njegovim riječima, mogu da potvrde mnogi stanovnici Gradiške.

– Čitav grad zna mene i moju familiju. Svi, i Bošnjaci, znaju da sam čovjek koji nikoga ne razdvaja, koji je ovdje napravio jednu od najuređenijih sredina po pitanju jezika i nacionalne tolerancije, koji se dva puta godišnje sastaje i sa imamom, i sa župnikom i sa parohom. Nema prostora u bošnjačkoj mjesnoj zajednici da nisam nešto uradio. Glavnu imamsku kuću u Dubravama sam prekrio – dodao je Adžić, prenosi Oslobođenje.

Cijeli ovaj slučaj Senada Brnjak je prijavila policiji, u njenu i izjavu njenog muža. Međutim, iako su izjave date prošlog četvrtka, Senada i njen muž, kako ona naglašava, još uvijek od policije nisu dobili zapisnik o njihovoj prijavi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo