Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Građani u panici zbog osolikih mušica!

Nemojte propustiti

Brojne misteriozne osolike mušice su preplavile nekoliko gradova u BiH, a stanovnici su u panici, jer se do sada nisu susretali sa takvom vrstom insekata.
Osolike mušice su posebno “okupirale” teritoriju Mrkonjić Grada, Kneževa/Skender Vakufa te Srebrenice i izazvale paniku među građanima.

pictures-2013_july-musice_170536090“Mušice kao da su pale s neba i prvi put ih vidim u životu. Izgledaju kao ose, ali imaju krila mušice. Najviše ih se pojavi predveče kada zađe sunce i lijepe se za veš gdje sam primijetila da ostavljaju iza sebe neke tragove”, kazala je Svjetlana Knežević, mještanka Kneževa/Skender Vakufa.
Dodala je da mušice znaju biti toliko dosadne da se ni minut ne može sjedjeti vani.

“Velike su vrućine vani, a ne smijem otvoriti balkonska vrata da mi uđe vazduha zbog ovih mušica. Ovo je neki znak da se dešava nešto van prirode, jer smo se prvo susreli sa zrikavcima pa sada sa ovim insektima”, istakla je Kneževićeva.

Prilikom obilaska terena, nadležni iz Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” RS su na teritoriji Mrkonjić Grada uočili mnogo neobičnih insekata.
“Mještani sa lokaliteta užeg centra grada kažu da su te ‘mušice’ došle iznenada i da ih nisu ranije viđali, ne bodu i ne grizu i najviše ih se okupi na cvijeću, ali i ulaze u stambene objekte”, kazala je Violeta Santrač iz Veterinarskog instituta.
Dodala je da je izvršeno uzorkovanje, te da su na osnovu morfoloških karakteristika saznali da se radi o vrsti osolikih mušica.

“Ovi insekti se hrane polenom, ali i jajima lisnih ušiju, lisnim sokom. Brojna populacija ovih osolikih mušica prvi je znak, najava, veoma brojne populacije Aphida, tačnije lisne vaši”, rekla je ona.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo