Subota, 22 siječnja, 2022

Bosna i Hercegovina u srijedu diže rampu za državljane dvije zemlje?

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade usvojena je inicijativu ministrice Edite Đapo prema kojoj će i Vlada FBiH zatražiti od Vijeća ministara da otvori granice za sve strane turiste.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prekjučer je od Vijeća ministara zatražilo da se otvori granica za državljane Turske, SAD, Rusije i Kine, koja je zatvorena četiri mjeseca zbog pandemije, javlja Avaz.

Državljanima ovih zemalja zabranjen je ulazak u BiH od aprila. U slučaju pozitivne odluke Vijeća ministara doći će konačno do dizanja rampe za državljane ovih zemalja.

Za sada u Bosnu i Hercegovinu mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa.

Članovi Predsjedništva BiH prekjučer su ovu informaciju prenijeli i pojedinim ministrima Vijeća ministara, koji su prisustvovali sjednici. Redovna sjednica Vijeća ministara zakazana je za 2. septembar i na sjednici će se naći dopuna dnevnog reda upravo ovom tačkom. To je potvrđeno za „Avaz“ iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Odluka u srijedu

Prema njegovim riječima, ta odluka će zavisiti isključivo od stava zdravstvene struke u BiH, a ne od Predsjedništva ili Vijeća ministara.

– U dogovoru sa zdravstvenim radnicima u BiH procijenit ćemo za koje zemlje možemo da otvorimo granice i možemo li to uopšte uraditi. Ako oni procijene da možemo otvoriti granice za sve zemlje svijeta, mi ćemo to učiniti – poručio je Tegeltija.

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, pozdravila je odluku Predsjedništva.

Na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade usvojena je njena inicijativu prema kojoj će i Vlada FBiH zatražiti od Vijeća ministara da otvori granice za sve strane turiste.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kako je rečeno za “Avaz”, podržavaju inicijative upućene nadležnima za otvaranje granica BiH za sve državljane koji imaju negativan PCR test. Kako nam je rečeno, gosti iz Turske, SAD, Kine i istočnih zemalja su, inače, naši najbrojniji gosti, kako potvrđuje naša statistika, te je to razlog više za njihov nesmetan dolazak u KS.

– U trenutnoj situaciji kada je turistički sektor izuzetno ugrožen, jer nam je ljetna turistička sezona propala, sloboda kretanja i otvaranje granica uz poštivanje zdravstvenih i epidemioloških preporuka naš je imperativ – rečeno je iz Turističke zajednice, piše Avaz.ba.

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo