Utorak, 26 siječnja, 2021

Bosna i Hercegovina u srijedu diže rampu za državljane dvije zemlje?

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Razgovor o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu: Evo šta je glavna tužiteljica rekla ukrajinskom ambasadoru!

Osim afere "ikona", na sastanku se razgovaralo o procesuiranju i radu na predmetima koji se odnose na sudjelovanje državljana...

Sutra zasjeda Krizni štab, poznata jedna od odluka koja će biti donesena?

Iako je više puta naglašavano da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, dva kantona su već ublažile mjere u odnosu...

Ovo se neće dopasti razbijačima BiH: Joe Biden i Angela Merkel razgovarali o Zapadnom Balkanu, najavljeno jačanje angažmana

Poznato je, inače, da se, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najčešće govori o BiH i Kosovu, jer su...

Oštre reakcije iz RS-a: Bisera Turković podrškom Sakibu Mahmuljinu udarila šamar suživotu

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH, podržala je komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba...

Na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade usvojena je inicijativu ministrice Edite Đapo prema kojoj će i Vlada FBiH zatražiti od Vijeća ministara da otvori granice za sve strane turiste.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prekjučer je od Vijeća ministara zatražilo da se otvori granica za državljane Turske, SAD, Rusije i Kine, koja je zatvorena četiri mjeseca zbog pandemije, javlja Avaz.

Državljanima ovih zemalja zabranjen je ulazak u BiH od aprila. U slučaju pozitivne odluke Vijeća ministara doći će konačno do dizanja rampe za državljane ovih zemalja.

Za sada u Bosnu i Hercegovinu mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa.

Članovi Predsjedništva BiH prekjučer su ovu informaciju prenijeli i pojedinim ministrima Vijeća ministara, koji su prisustvovali sjednici. Redovna sjednica Vijeća ministara zakazana je za 2. septembar i na sjednici će se naći dopuna dnevnog reda upravo ovom tačkom. To je potvrđeno za „Avaz“ iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Odluka u srijedu

Prema njegovim riječima, ta odluka će zavisiti isključivo od stava zdravstvene struke u BiH, a ne od Predsjedništva ili Vijeća ministara.

– U dogovoru sa zdravstvenim radnicima u BiH procijenit ćemo za koje zemlje možemo da otvorimo granice i možemo li to uopšte uraditi. Ako oni procijene da možemo otvoriti granice za sve zemlje svijeta, mi ćemo to učiniti – poručio je Tegeltija.

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, pozdravila je odluku Predsjedništva.

Na jučerašnjoj sjednici Federalne vlade usvojena je njena inicijativu prema kojoj će i Vlada FBiH zatražiti od Vijeća ministara da otvori granice za sve strane turiste.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kako je rečeno za “Avaz”, podržavaju inicijative upućene nadležnima za otvaranje granica BiH za sve državljane koji imaju negativan PCR test. Kako nam je rečeno, gosti iz Turske, SAD, Kine i istočnih zemalja su, inače, naši najbrojniji gosti, kako potvrđuje naša statistika, te je to razlog više za njihov nesmetan dolazak u KS.

– U trenutnoj situaciji kada je turistički sektor izuzetno ugrožen, jer nam je ljetna turistička sezona propala, sloboda kretanja i otvaranje granica uz poštivanje zdravstvenih i epidemioloških preporuka naš je imperativ – rečeno je iz Turističke zajednice, piše Avaz.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Političarka iz Mostara koja je popljuvala Željka Komšića: “BiH treba podijeliti na četiri regije”

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar kazala je za N1 kako nije “ni Komšićeva ni Čovićeva...

Možda vas zanima i ovo