Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Granična policija BiH izdala važno saopštenje: Evo s kojim putnim ispravama je moguće prelaziti granicu

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Uprava Granične policije je tokom dana podsjetila kako je trenutno na snazi odluka Vijeća ministara po kojoj se u našu zemlju može ući samo s važećim pasošem, a ne kao ranije s ličnom kartom.

Kako je saopšteno iz Granične policije Bosne i Hercegovine ,državljani Hrvatske koji imaju i državljanstvo BiH mogu ulaziti u zemlju uz predočenje dokumenta kojim dokazuju taj status.

Granična policija BiH posebnom je izjavom reagirala na tvrdnje ministra pravosuđa Josipa Grubeše (HDZ BiH) da osobe koje uz državljanstvo te zemlje imaju i državljanstvo Hrvatske imaju poteškoća pri prelasku granice jer ih se navodno tretira kao strance, a njima je ulazak u BiH za sada zabranjen, prenosi Hina.

Ta se tema našla i na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, a Grubeša je nakon toga izjavio kako su dvojbe razjašnjene pa ubuduće ne bi trebalo biti poteškoća pri putovanju osoba s dvojnim državljanstvom.

“Bilo je primjedbi osoba koje su s dvojnim državljanstvom pokušale ući u BiH i morali su plaćati prekršajne naloge jer su imali ličnu kartu BiH, a putnu ispravu neke druge zemlje. Zato sam tražio da se odluka o strancima jasno definira i da ne bude zabune te da se ona ne odnosi na osobe koje imaju dvojno državljanstvo”, kazao je Grubeša novinarima u Sarajevu.

Uprava Granične policije je tokom dana podsjetila kako je trenutno na snazi odluka Vijeća ministara po kojoj se u našu zemlju može ući samo s važećim pasošem, a ne kao ranije s ličnom kartom.

Ta je mjera uvedena u martu s obrazloženjem kako će se tako lakše utvrditi je li osoba koja ulazi u BiH prije toga bila u nekoj zemlji u kojoj je epidemija koronavirusa eskalirala.

Kako brojne osobe s državljanstvom Hrvatske i BiH za putovanja koriste lične karte, za one među njima koji nisu imali putovnice tada je nastao problem jer nisu mogli ući ili izaći iz BiH.

Kako je sada pojašnjeno, dvojni državljani mogu ulaziti u BiH uz važeću putnu ispravu, ali ako to nije pasoš BiH, onda moraju drugim dokumentom, odnosno ličnom kartom BiH, dokazati da su državljani te zemlje.

Prema ranijim najavama BiH bi svoje granice za strance trebala otvoriti 1. juna, a odluka o tome, kako je u četvrtak najavio ministar Grubeša, očekuje se naredne sedmice.

Vijeće ministara za sada je dopustilo ulazak onim strancima koji imaju radno mjesto ili poslovne obveze u BiH, ali oni moraju imati negativan nalaz testa na koronavirus koji nije stariji od 48 sati.

Od četvrtka je ukinuta mjera obvezne dvotjedne samoizolacije za građane BiH koji se vraćaju iz inostranstva pa je od jutarnjih sati pojačan i promet na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo