Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Granična policija BiH o skandalu sa Sky podacima: Tužilaštvo BiH provodi istragu, a mi internu

Autor:Patria

Preporučeno

“Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužiteljstva BiH, a Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu”, navode iz GP BiH 

Granična policija BiH danas se oglasila saopćenjem za javnost u kojem navode da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije.

“Povodom medijskih navoda da Središnji istražni ured Granične policije BiH „potresa skandal zbog sky istraga“, ovim putem obavještavamo javnost da se Granična policija BiH dosljedno i kontinuirano bori protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te svatko tko postupa protuzakonito bit će procesuiran i sankcioniran. Navedeni predmet je u mjerodavnosti Tužiteljstva BiH, a Ured za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu Granične policije BiH provodi internu istragu”, navode iz GP BiH ne pojašnjavajući o kojem predmetu i kojem službeniku ili službeicima se radi.

Upravo se čita:  Meteorolozi najavili: Prvih sedam dana marta neće biti u skladu s kalendarom

Dnevni avaz je objavio da skandal potresa Centralni istražni ured ove policijske agencije, koji je žila kucavica GP BiH.

Zbog svega je u petak smijenjena Spomenka Markulj, šefica bh. Europola i kontakt osoba sa ovom međunarodnom policijskom agencijom. Markulj je bila i šefica istražnog ureda i odlukom direktora Zorana Galića premještena je na drugu poziciju.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Protiv nje je pokrenuta interna istraga u Graničnoj policiji, jer je između ostalog odbila postupiti i po naredbi načelnika ovog Ureda.

Naime, “Avaz” saznaje da je Markulj pod istragom jer je od Tužilaštva BiH tražila da se promijeni tim koji radi na Sky kodovima koje je dobila Granična policija BiH 11. januara ove godine.

Ona je zahtijevala da se promijeni tužiteljica i dodijeli nova, a da u timu ostanu njeni istražitelji, koji su sada teško kompromitirani.

Međutim, vjeruje se da su pojedinci na ovaj način željeli kupiti vrijeme jer su imali izlistane Sky kodove i komunikacije s određenim kriminalnim osobama.

Upravo se čita:  Pola miliona kazni zbog radara na autoputu u FBiH, evo na kojim najviše

Da stvar bude gora, upravo su dva istražitelja iz tima Markulj E. H. i S. K. (identiteti poznati “Avazu”) otkriveni na Sky aplikaciji.

I to ne samo oni, nego i visokopozicionirani uposlenici SIPA-e i pripadnici MUP-a RS. Zbog toga se danima kupovalo vrijeme.

O svemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH, jer je E. H. kada je uvidio da će biti otkriven, napravio službenu zabilješku da se njegovo ime spominje u Sky kodovima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas