Petak, 18 lipnja, 2021

Granična policija BiH predstavila rezultate rada u 2013. godini

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Direktor Granične policije BiH (GPBiH) Vinko Dumančić izjavio je danas da je ova agencija zadržala kontinuitet uspješnog djelovanja na planu realizacije strategije integriranog upravljanja državnom granicom BiH, te ocijenio zadovoljavajućim stanje u pogledu sigurnosti državne granice i razvoja partnerstva s drugim policijskim agencijama.

Dumančić je to kazao na pres-konferenciji u Glavnom uredu GPBiH-a u Sarajevu, upriličenoj u povodu prezentiranja Izvještaja o radu ove agencije za 2013. godinu, potcrtavajući da su uspješno realizirane aktivnosti iz nadležnosti GP-a koje se odnose na granične provjere, nadzor državne granice i sigurnost zračnih luka.

Prema pokazateljima GPBiH-a za 2013. godinu, u toj godini registriran je prelazak 41.995.554 osobe preko državne granice, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu za 6,78 posto, a glavnina prometa osoba (74,06 posto) odnosi se na granicu s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom (EU).

U istom periodu registrirano je 2.470 prelaska, ili pokušaja prelaska državne granice za 1.172 osobe za kojima su raspisane potjernice, raspisi o traganju, ili mjere zabrane prelaska granice, odnosno sigurnosno interesanatnim osobama.

Registrirano je, također, 2.079 stranih državljana kojima nije dozvoljen ulazak u BiH radi neispunjavanja zakonom propisanih uvjeta.

Direktor GPBiH-a podsjeća da je u izvještajnom periodu u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno 228 osoba, od kojih na graničnim prijelazima 37, a u zonama izvan tih prijelaza 191 osoba.

U skladu s potpisanim međunarodnim sporazumima o readmisiji u 2013. prihvaćeno je 80 stranih državljana, dok je ekstradicijom iz BiH obuhvaćeno 50 stranih i 83 državljanina BiH za kojima je raspisana međunarodna potjernica (Interpol), odnosno po zahtjevima sudskih organa matičnih zemalja.

GPBiH je u prošloj godini dokumetirala 220 krivičnih djela te je u saradnji s MUP-om Republike Slovenije uspješno provedena međunarodna operativna akcija “Kašmir”, kao i akcija “Jug” u saradnji s MUP-om R Hrvatske, te akcija “Pauk”, koje su usmjerene na suzbijanje krijumčarenja ljudi, a u kojima je uhapšeno više desetina osumnjičenih.

Istovremeno, nadležnim tužiteljstvima podneseno je 20 izvještaja o izvršenju krivičnih djela koja se odnose na krijumčarenje narkotika, a za što je prijavljeno 28 osoba.

Direktor GPBiH-a Vinko Dumančić naglašava da je ova agencija u 2013. radila na provedbi Plana za borbu protiv korupcije, te pokazala odlučnost za borbu protiv korupcije u vlastitim redovima o čemu, među ostalim, svjedoči podatak o 14 privremeno suspendiranih policijskih službenika.

Usto, GPBiH je u sklopu i uz potporu Programa IPA donio značajne strateške dokumente za efikasno upravljanje granicom – Strategiju GPBiH-a s akcijskim planom, Preporuke za izmjene i dopune zakonodavnog okvira za rad GP-a, Katalog za mjerenje rezultata rada, Strategiju odnosa s javnošću…

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s aktuelnom situacijom u BiH (protesti), Dumančić je kazao da to stanje dosad nije direktno utjecalo na rad GPBiH, izuzev u Brčkom gdje je Granični prijelaz u samom mjestu, a koji je u dva navrata od po dva sata bio zatvoren za promet.

U vezi s vojnim vozilima-gusjeničarima koja se nalaze na vučnim vozilima na parkingu Međunarodnog graničnog prijelaza Gradina, a što je izazvalo različite spekulacije, direktor GPBiH-a je naveo da se radi o vozilima namijenjenim za prodaju, a za čiji se izvoz čekaju određeni “papiri”, odnosno potrebna dokumentacija.

Na upit o disciplinskom postupku protiv policijskog službenika Edvina Kutlovca, koji je privremeno suspendiran, jer je 20. decembra 2013. godine samovoljno napustio Mirovnu misiju UN-a u Južnom Sudanu, kao i protiv zamjenika direktora GP-a Enesa Gačanina koji je pokušao opravdati postupak Kutlovca, Dumančić je kazao da su ti postupci pred Disciplinskom komisijom u toku, te da se mogu očekivati uskoro odluke u vezi s tim.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo