Subota, 1 listopada, 2022

GRAS danas dobija novog direktora

Nemojte propustiti

Hasan Bašić, Adis Šehić, Emir Šehović i Aziz Fišo kandidati su za novog direktora preduzeća Gras. S obzirom na to da Muberi Begić – Žiga, v.d. direktorici Grasa, mandat ističe u petak, ko će biti imenovan za direktora, zavisi od dogovora parlamentarne većine.

tramvaj
tramvaj

Parlamentarna većina

Kako je kazao Miro Lazović, potpredsjednik SDU, parlamentarna većina održat će sastanak i ponuditi svog kandidata.

– KO SDU ostaje pri tome da direktor Grasa bude Bašić s tim da ostavljamo prostor da se većina odredi o tom prijedlogu. Našim ministrima u Vladi KS-a, premijeru Suadu Zeljkoviću i ministru saobraćaja Jusufu Bubici ostavljena je mogućnost da procijene situaciju i eventualno odrede vršioca dužnosti ukoliko odluče da Bašić nije najbolje rješenje, kazao je Lazović.

Ispunjavanje kriterija

Predsjednik NO Grasa Izet Horman istakao je da bi se sjednica mogla održati u petak.

– Mi imamo četiri prijavljena kandidata. Neki od njih ne ispunjavaju kriterije, odnosno nemaju urednu dokumentaciju, ali o tome ne bih govorio. Sjednicu još nisam sazvao, ali do petka bi i to trebalo biti urađeno, kazao je Horman.
Jusuf Bubica, ministar saobraćaja KS-a, naglasio je da će sačekati dogovor većine i onda dobiti ingerencije šta da radi.

– Ja ne odlučujem ko će biti direktor, mada me pojedinci prozivaju jer očito ne znaju ko i na koji način bira direktora, pojasnio je Bubica.

Sindikat vozača ne želi vršioce dužnosti

Iz Sindikata vozača Grasa upozorili su Vladu KS-a da je došlo do velike greške u izboru osobe kada je za v.d. direktoricu preduzeća izabrana Mubera Begić – Žiga, te pozvali Vladu KS-a da izborom novog direktora pomogne Grasu da izađe iz teške situacije.

– Tužno je gledati kako prolazi juni, a aprilske plaće još nema, struje nema skoro tri mjeseca, a ni dijelova ni goriva. Direktorica jedan dan dijeli otkaze, a zatim iste ljude vraća na posao, svjesno izjednačava aktere nezakonite obustave saobraćaja i one koji su željeli raditi. Begić – Žiga uporno traži kolektivnu odgovornost dok je pravi krivci i odgovorni za nezakonitu obustavu poput slijepca vodaju po krugu preduzeća. Nadam se da su nadležni uvidjeli da Gras od v.d. direktora nema nikakve koristi već samo dodatno pogoršanje stanja, te da će konačno i na duže staze stati iza nekog sa znanjem, istakli su u Sindikatu vozača.

Vlada ne smije podleći pritiscima

Nakon što je objavljeno da se za direktora Grasa ponovo kandidovao Hasan Bašić, iz Sindikata komunalne privrede kazali su kako će, ukoliko on bude izabran, ponovo štrajkovati. Iz KO SDU Sarajevo zahtjevaju od Vlade da ne podlegne ucjenama i pritiscima kada bude imenovala direktora Grasa.

– Građani su nakon zadnjeg štrajka radnika Grasa postali svjesni da Himzanija godinama kadrira, utiče i kreira poslovnu politiku u Grasu, te da su njegove optužbe na račun SDU samo izraz nemoći i očaja da uz pomoć svojih političkih mentora nastavi da umjesto Vlade, on imenuje i upravlja menadžmentom Grasa. Stoga KO SDU Sarajevo apeluje na Vladu KS-a da svojim potezima kod imenovanja direktora Grasa jasno pokaže da neće pristati na prijetnje, ucjene i pritiske Himzanije i njemu sličnih pojedinaca, istakli su iz KO SDU Sarajevo.

Izvor: Oslobođenje

Interesantno za vas

Izdvajamo

Biden uperio prst u kameru i obratio se direktno predsjedniku Rusije: Gospodine Putin, dobro čujte što vam kažem

Joe Biden se direktno obratio ruskom predsjedniku i uperivši prst u kameru upozorio ga da ne napada NATO-ovu teritoriju. Američki...

Možda vas zanima i ovo