Četvrtak, 28 listopada, 2021

Gras pred kolapsom

Nemojte propustiti

Novoizabrani v.d. generalnog direktora GRAS-a Omer Hadžiomerović izjavio je da je situacija u ovom preduzeću svakim danom sve ozbiljnija i da računi preduzeća svakog časa mogu biti blokirani.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– Ukoliko se hitno ne pristupi iznalaženju rješenja, situacija će se dodatno usložnjavati i dovesti do potpunog kolapsa i blokade poslovanja – rekao je Hadžiomerović na današnjoj konferenciji za novinare u GRAS-u.

Po njegovim riječima, preduzeće posluje sa gubicima od 2000. godine, prezaduženo je i cjelokupna imovina je pod hipotekom. Zbog neizmirenih poreskih obaveza GRAS se ne može prijaviti za učešće na tendere i javne pozive.

Hadžiomerović je naveo da ukupne dospjele, a neizmirene, obaveze GRAS-a, zaključno sa 15. junom ove godine iznose 85.307.950 KM.

Samo za poreze i doprinose po osnovu plata, koji se ne izmiruju redovno od novembra 2008. godine, sa kamatom prema sporazumu sa Poreznom upravom, GRAS duguje 62.200.000 KM, te još nešto više od tri miliona KM za neisplaćene plaće za april i maj ove godine, dok za topli obrok radnicima za ta dva mjeseca duguju 756.240 KM. Po osnovu plaća iz ranijeg perioda GRAS duguje 528.896 KM.

– Preduzeće ima neizmirene obaveze i kada je riječ o PDV-u, za koji od novembra prošle do maja ove godine dugujemo 2.823.186 KM, a dug će biti dodatno uvećan za troškove prinude i zateznih kamata. Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je pokrenula postupak prinudne naplate i donijela rješenje o registraciji zakonske hipoteke na nekretnama GRAS-a – dodao je Hadžiomerović.

Nakon inspekcijskog nadzora, kako je dodao, preduzeću je dostavljeno rješenje sa obračunatom obavezom za plaćanje PDV-a od oktobra 2008. do novembra 2012. u iznosu oko 650.000 KM, a nakon obračuna kamata ta obaveza će biti oko milion KM, te očekuju da im UIO blokira sve transakcijske račune do 15. augusta ove godine.

GRAS po osnovu isporučene električne enrgije duguje 2,9 miliona KM, a odnosi se na period od aprila prošle do maja ove godine. GRAS duguje i dobavljačima, i to više od šest miliona KM, dok u isto vrijeme imaju velikih problema sa prihodima.

Hadžiomerović je kazao da su sredstava planirana budžetom KS za ovu godinu do 15. juna realizovana oko 33 posto, dok rapidno opada prihod od prodaje karata.

– Ukupno umanjenje prihoda u periodu od 2011. do 2013. godine iznosi skoro 16,5 miliona KM – kazao je Hadžiomerović.

Preduzeće u odnosu na 2010. godinu ima 37 vozila manje, odnosno tek 152 tehnički isravna vozila, što je za 101 vozilo manje nego 2010. Suočeni su i sa tužbama 1.141 uposlenika po osnovu kolektivnog ugovora, a veliki su problem i 234 invalida rada (među ukupno 1.729 uposlenih), koji ne mogu biti preraspoređeni na deficitarna radna mjesta.

Hadžiomerović je ipak istakao da u tom preduzeću rade stručni ljudi, ali su oni demotivisani i ogorčeni zbog svih dešavanja.

– Ukoliko bi im se stvorili uvjeti da normalno rade, uvjeren sam da oni imaju snagu da postave na noge ovo preduzeće – kazao je Hadžiomerović.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo