Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Grci o očekivanjima nakon referenduma: Ostaje nada da će kreditori ozbiljno shvatiti poruku naroda

Nemojte propustiti

– Od oko šest miliona birača, oko 3,5 miliona je glasalo protiv reformi uvjetovanih nastavkom finansijske pomoći zapadnih partnera. Dok grčki analitičari tvrde da ta činjenica ima veliki ekonomski i politički značaj, narod i dalje smatra da neće doći do krupnih promjena u zemlji.

Dan nakon što je većinom glasova na referendumu podržan stav vlade da ne prihvati nastavak finansijske pomoći i provedbu reformi koje diktiraju kreditori, narod u Grčkoj ne očekuje da će se desiti nešto spektakularno zbog toga, dok grčki mediji ističu da je na referendumu iskazano povjerenje premijeru Aleksisu Tsiprasu, javlja Anadolu Agency (AA).

Od oko šest miliona birača, oko 3,5 miliona je glasalo protiv reformi uvjetovanih nastavkom finansijske pomoći zapadnih partnera. Dok grčki analitičari tvrde da ta činjenica ima veliki ekonomski i politički značaj, narod i dalje smatra da neće doći do krupnih promjena u zemlji.

Penzioner Yorgo Parlacaz u razgovoru sa novinarom AA kaže da ne vjeruje da će se nešto promijeniti u Grčkoj koja grca u krizi i dugovima, a kreditorima poručuje da bi trebali ozbiljno shvatiti poruku koju im je jučer poslao narod.

„Narod koji je ophrvan besposlicom, besparicom i neznađem je jasno poručio da ne želi diktirane reforme. Želim vjerovati da se Evropska unija kao velika porodica neće ponašati neodgovorno u ovoj situaciji. U Evropi moramo prestati koristiti ličnu zamjenicu ‘ja’ i početi upotrebljavati zamjenicu ‘mi’. Uvjeren sam da je Evropa primila našu poruku“, kazao je Parlacaz.

Student Vlasis Simonidis smatra da referendum nije dovoljan da bi se situacija u Grčkoj popravila. On smatra da je za ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta potrebno napraviti korjenite promjene u zemlji.

Hristos Parladis smatra da Grčka i nije toliko potrebna Evropi koliko je Evropa njoj neophodna.

– Štampa o Tsiprasovoj “pobjedi” –

Današnja izdanja printane štampe u Grčkoj na naslovnicama donose rezultate referenduma. Većina njih navodi da je referendum bio svojevrsno izglasavanje povjerenja vladi premijera Aleksisa Tsiprasa i da grčki narod nije pokleknuo pred prijetnjama kreditora.

List „Ethos“ na naslovnici piše da „Tsipras ima plan nakon 61 postotnog referendumskog ne“.

List „Elefeleftheros Tipos“ piše da je narod potvrdio da vjeruje Tsiprasu, a ne eurozoni.

„Čuješ li Evropo, politiku kreira 61 posto suprotstavljenih reformama. Snažna poruka naroda je svrgnula i Samarasa“, piše list „Demokratia“, a list „Avgi“ ističe da narod neće pokleknuti pred prijetnjama i da ne želi stroge mjere štednje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Premijer Fadil Novalić s predstavnicima Svjetske banke o nastavku ekonomskog oporavka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s članovima delegacije Svjetske banke,...

Možda vas zanima i ovo