Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Grčka: Marketi “po zakonu” prodaju artikle kojima je istekao rok trajanja!

Nemojte propustiti

Zbog ekonomske krize i sve težeg života građana, grčki marketi će u svoju ponudu po nižim cijenama uvrstiti proizvode kojima je istekao rok trajanja.

Udruženje privrednika Atine donijelo je odluku da marketi od 1. septembra prodaju artikle kojima je istekao rok trajanja, ali po znatno nižoj cijeni. Ova odluka donesena je u cilju pružanja pomoći najugroženijim stanovnicima Atine.

U marketima će biti posebno mjesto na kojem će biti napis “proizvodi sa isteklim rokom trajanja”. Ovi proizvodi će se prodavati uz mjere opreza koje podrazumijevaju nedovođenje potrošača u životnu opasnost.

Ovisno o vrsti proizvoda, nekima će rok trajanja, nakon isteka roka otisnutog na ambalaži, biti produžen do tri mjeseca.

Ovakvi proizvodi bit će ponuđeni samo potrošačima, a ne i restoranima ili drugim mjestima na kojima se hrana priprema u velikim količinama.

Ukoliko prodavači budu prodavali prozvode koji su okarakterisani kao “lahkokvarljivi” i za koje se pomenuti ustupak neće koristiti, bit će kažnjeni sa kaznom i do 5.000 eura.

Grčka oblast Atikki u kojoj se nalazi i Atina, najmnogoljudnija je oblast u zemlji sa gotovo polovinom ukupne populacije zemlje.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

(TRT Bosanski)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo