Petak, 17 rujna, 2021

Grčka obara rekorde: Ovo će biti najveći bankrot u historiji!

Nemojte propustiti

Grčka bankrotira na cjelokupni iznos duga, bit će to najveći bankrot jedne države u historiji. Ovo nije prvi puta da je Grčka na rubu bankrota. Kako piše CNN Money, Grčka je već jednom oborila rekord, kada je u tehničkom bankrotu 2012. godine restrukturirala dug od 138 milijardi dolara

Tada su joj u pomoć priskočile zemlje eurozone, što se ovoga puta neće dogoditi.

Grčka je u petak prekinula pregovore s europskim vjerovnicima, nakon što nije postignut značajan pomak u dogovoru o planu otplate duga i ekonomskim reformama. Grčka će 5. srpnja na referendumu odlučivati o posljednjem prijedlogu Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bankrot Grčke iz 2012. godine zasjenio je Argentinu, koja je 2001. bankrotirala s dugom od 95 milijardi dolara. Iako postoje određene sličnosti između dvije zemlje, stručnjaci upozoravaju da bi situacija u grčkoj mogla biti mnogo teža, piše CNN Money.

Grčka neće odmah završiti u bankrotu nakon što propusti uplatu MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi eura koja dospijeva danas. MMF u pravilu zemljama daje rok od mjesec dana nakon propuštene uplate, prije nego što službeno objavi “bankrot” dužnika.

Što god da se dogodi u Grčkoj, proces oporavka bit će vrlo dug. Argentina je već desetljeće i pol u bankrotu, a problem je to što grčka ima daleko manju ekonomiju, a veći dug.

Iako bi bankrot Grčke mogao biti najveći u povijesti kada su u pitanju države, američka banka Lehman Brothers je 2008. godine bankrotirala sa 600 milijardi dolara duga. Iznos Grčkog duga je manji, te neće imati toliki utjecaj na globalni financijski sustav, ali će imati veliki negativan utjecaj na stanovništvo.

Ovo su neki od najgorih bankrota od 2000 godine:

1. Grčka – 138 milijardi dolara, ožujak 2012. Usprkos tehničkom bankrotu, Grčka se izvukla zahvaljujući pomoći zemalja eurozone.

2. Argentina – 95 milijardi dolara, studeni 2001. Argentinska valuta dugo je vremena bila izjednačena s američkim dolarom, što se pokazalo pogubnim za ekonomiju zemlje. Slično kao i u Grčkoj, bankrot je započeo zatvaranjem banaka. Gospodarstvo je u samo godinu dana palo na trećinu prijašnjeg obujma. U tehničkom bankrotu završili su 2014. godine kad su propustili uplatu međunarodnim kreditorima.

3. Jamajka – 7,9 milijardi dolara, veljača 2010. Pretjerana državna potrošnja koja je trajala godinama i visoka inflacija gurnuli su Jamajku u bankrot prije pet godina. U to vrijeme 40 posto državnog proračuna odlazilo je na otplatu duga. Gospodarstvo koje ovisi o turizmu uzdrmano je 2008. godine nakon izbijanja krize u SAD-u.

4. Ekvador – 3,2 milijarde dolara, prosinac 2008. Ekvadorska vlada jednostavno je prestala plaćati dugove međunarodnim kreditorima tvrdeći da je dug “nemoralan”. Iako su mogli otplaćivati dug, namjerno su obustavili plaćanja prema vjerovnicima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo