Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Grčka opozicija zgrožena referendumom: Cipras doveo zemlju do pat pozicije

Nemojte propustiti

Objava premijera Aleksisa Ciprasa da će 5. jula u Grčke biti sproveden referendum o uslovima kreditora za dobijanja finansijske pomoći, užasnula je opoziciju.

Ultradesničarska Zlatna zora je jedina opoziciona stranka koja nije osudila odluku Vlade koju je Cipras saopštio poslije ponoći na televiziji. On je rekao da su kreditori tražili od Vlade da usvoji prijedlog kojim bi na pleća grčkog naroda pao “nov, neizdrživ teret”, i pozvao građane da 5. jula na referendumu “odgovore na ultimatum”.

Glavna opoziciona stranka, konzervativna Nova demokratija ocijenila je da radikalna ljevičarska vlada Grčke zastupa izlaz iz evrozone i Evropske unije.

“Cipras je doveo zemlju do apsolutne pat pozicije. Između neprihvatljivog sporazuma i napuštanja Evrope”, rekao je šef Nove demokratije Andonis Samaras.

Međutim, zvaničnici grčke vlade insistiraju na tome da referendum neće biti o promjeni valute, to jest o vraćanju sa evra na drahmu.

Ministar odbrane desničar Panos Kamenos – koalicioni partner Ciprasa, rekao je državnoj televiziji ERT da nema načina da Grčka napusti evro, s obzirom da u pravilima evrozone nije predviđen slučaj izbacivanja neke zemlje članice.

U podne je zakazana hitna sjednica Parlamenta, radi ratifikacije odluke o referendumu. Vlada na čelu sa ljevičarskom Sirizom ima dovoljnu poslaničku većinu da referendum bude sproveden u djelo.

Cipras je objasnio da će pitanje na referendumu biti prihvatanje ili odbijanje uslova koje je kreditorska trojka – Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond – postavila pred Grčku za dobijanje novog sporazuma o pomoći, kojim bi ona izbjegla bankrot.

Međutim tek danas će se u Briselu sastati ministri finansija 19 zemalja evrozone radi, kako se najavljuje, posljednjeg pokušaja da se dođe do obostrano prihvatljivog sporazuma, piše CDM.

Atina je saopštila i da će se njeni pregovarači danas sastati sa šefom Evropske centralne banke Mariom Dragijem.

Uplašeni Grci već mjesecima povlače novac iz banaka, a od sinoć su se formirali redovi građana ispred bankomata u Atini gdje čeka ispred mnogih čeka i po više od 20 ljudi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo