Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Grčka: Prijetnje o istrebljenju svih muslimana

Nemojte propustiti

Neonacisti u Grčkoj uputili su prijetnje muslimanskoj zajednici u toj zemlji uz riječi da će biti “zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke”, prenijeli su grčki mediji.

Pripadnici "Zlatnog jutra"
Pripadnici “Zlatne zore”

Kako navodi list Greek Reporter muslimani imaju mjesec dana da napuste Grčku. “Muslimanske ubice, ako do 30. juna ne zatvorite svoje bordele u Grčkoj, poslat ćemo vas u pakao. Oni koji ne ispoštuju ultimatum, bit će zaklani kao kokoši na cesti”, navodi se u pismu koje su neonacisti poslali Islamskoj zajednici Grčke.

Također piše da “ako muslimani u Grčkoj ne napuste zemlju narednih dana, bit će krvi na sve strane”. Navedeno pismo je napisano na grčkom, engleskom i arapskom jeziku.

Na pismu se nalazi i znak neonacističke organizacije Zlatna Zora, koja uzor vidi u Ravnogorskom četničkom pokretu iz Srbije i dijelova BiH. Jedan od idola pokreta iz Grčke je Željko Ražnatović Arkan, ratni zločinac odgovoran za brojne zločine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, piše agencija Anadolija.

Tokom duboke ekonomske krize u Grčkoj, radikalna desničarska grupa Zlatna zora je postala vrlo popularna zbog korištenja ekstremističke retorike protiv doseljenika u tu zemlju. Zlatna zora trenutno zauzima treće mjesto u Grčkoj sa 14% glasova, što je pokazalo i nedavno istraživanje.

Zvaničnici Islamske zajednice u Grčkoj su potvrdili primanje navedenog pisma, te izjavili da su prijetnje upućene svim muslimanima u toj zemlji. Zvaničnici su dodali da će tražiti od grčkih vlasti da se osiguraju jednaka prava i slobode svim državljanima Grčke, kao i da muslimani ne budu žrtve ekstremnih političkih partija.

(bh-index, radiosarajevo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo