Subota, 18 rujna, 2021

Grčka se na referendumu izjašnjava o zahtjevima kreditora i nastavku njihove pomoći

Nemojte propustiti

Pravo glasa na referencumu ima ukupno 9.855.029 registriranih birača, a širom zemlje je jutros otvoreno blizu 20.000 biračkih mjesta

Jutros u 7 sati po lokalnom vremenu otvorena su biračka mjesta širom Grčke u kojoj se građani plebiscitom izjašnjavaju o nastavku finansijske pomoći kreditora i njihovih reformskih zahtjeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Referendum će trajati do 19 sati kada je planirano zatvaranje biračkih mjesta.

Pravo glasa na referencumu ima ukupno 9.855.029 registriranih birača, a širom zemlje jutros je otvoreno blizu 20.000 biračkih mjesta.

Prema zvaničnim podacima grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova, na današnjem referendumu pravo glasa ima ukupno 5.082.000 žena, a 108.000 birača danas je prvi put u prilici glasati.

Da bi referendum bio validan neophodno je da na glasanje izađe najmanje 40 posto birača.

Grčka je već nekoliko godina poprište duboke ekonomske krize iz koje je izlaz predviđen finansijskim paketom pomoći tri kreditora i to Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije. Taj program je okončan završetkom juna, a predstavnici grčke vlasti, eurozone i kreditora nisu postigli dogovor o nastavku finansijske pomoći, prije svega jer grčka vlada nije prihvatila zahtjev kreditora da se nastave oštre mjere štednje. Zbog toga Grčka nije bila u mogućnosti da krajem juna u roku otplati ratu kredita MMF-u i došla je na rub bankrota.

Upravo je to ono što je vlada premijera Aleksisa Tsiprasa postavila kao referendumsko pitanje i građani se danas sa “da” ili “ne” izjašnjavaju o nastavku pomoći i zahtjevima kreditora.

Današnji referendum je prvi nakon 41 godinu. Narod Grčke je u periodu od 1920. do 1974. godine ukupno sedam puta izlazio na različite referendume.

Posljednji je bio 1974.godine u periodu vojnog udara kada je tadašnji premier Konstantinos Karamanlis tražio plebistitarnu podršku ukidanju institucije Kralja. Glasalo je 70 posto birača i velikom većinom je Grčka postala republika.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Upozorenje na opasno vrijeme, šteta i ljudske žrtve su moguće: U ovim dijelovima Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm

U regijama Mostara, Foče, Trebinja i Livna upaljen je žuti meteoalarm zbog grmljavine i grmljavinskih procesa a vrijeme se...

Možda vas zanima i ovo