Subota, 25 rujna, 2021

Grčki mediji: Konačni sporazum Atine i Skoplja, Makedonija će se od sada zvati Republika Nova Makedonija

Nemojte propustiti

Vlade u Atini i Skoplju dogovorile su se da Makedonija ime promijeni u Republika Nova Makedonija, pišu grčki mediji, pozivajući se na albanske.

Taj prijedlog se pominjao godinama, još od zvaničnog izbijanja spora 1991, ali nije bilo nagovještaja da bi ga prihvatile obe strane, prenosi Tanjug.

Grčki sajt “Proto tema” pominje da je “upadljivo” to što je navodni dogovor objavljen baš sada, kada je zamjenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, u posjeti Atini radi razgovora s rukovodstvom Ministarstva vanjskih poslova Grčke.

Sa druge strane, jedan albanski sajt se u prenošenju pojedinosti sporazuma, uz fotografiju naovodno zvaničnog teksta, poziva na “pouzdane grčke izvore”.

Prema tom tekstu novi dogovoreni pun zvaničan naziv države je Republika Nova Makedonija, ili skraćeno Nova Makedonija, a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Novi naziv za jezik je na makedonskom “savremeni makedonski jezik” što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi “slavomakedonski jezik”.

Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom “makedonsko/makedonska”, dok je na ostalim jezicima “novomakedonsko/novomakedonska”.

Novi naziv crkve je “Nova makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija”, sem na grčkom, na kojem se ona naziva “Pravoslavna crkva Nove Makedonije – Ohridska arhiepiskopija”.

Prema albanskom sajtu o “nacionalnom identitetu” će se još pregovarati, ali se predviđa da će se građani na makedonskom i dalje nazivati “Makedonci”, na engleskom “Etnički Makedonci”, a na grčkom “Slavomakedonci”.

Predviđen je i naziv za Makedonce, stanovnike Grčke, koja ne priznaje postojanje nacionalnih manjina: na grčkom će se nazivati samo “Makedonci”, ali na makedonskom i engleskom će biti “grčki Makedonci”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo