Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Grčki šef diplomatije pisao Biseri Turković: Nema drugog puta osim evropskih integracija

Nemojte propustiti

Grčka je, također, ponudila pomoć u procesu integracija, naglašavajući da je predana jačanju bilateralnih odnosa i ubrzanju evropskog puta BiH.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Denidas poslao je pismo ministrici vanjskih poslova naše zemlje, Biseri Turković. Naime, on u svom pismu navodi kako se slaže da sa ministricom Turković da je brži i dinamičniji proces evropskih integracija najbolji put ka stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.

Između ostalog, on je naveo kako je pismo lično uručio ambasador Grčke u BiH Dimitrious Papandreou.

Ministar Denidas je poslao odgovor na pismo koje je povodom Dana Evrope ministrica Turković poslala šefovima diplomatija država članica Evropske unije u kojem je istakla da većina građana BiH i dalje podržava evropske integracije te da postoje političke snage koje su spremne bez odlaganja provesti potrebne reforme.

– Drago mi je čuti da velika većina bh. građana podržava evropske integracije i da postoji razumjevanje da ono nema alternativu. Uvjeren sam da nema drugog puta za Zapadni Balkan od evropski integracija. Želim vidjeti odlučan i održivi napredak BiH ka punoj stabilnosti, tržišnoj ekonomiji i dobrobiti za građane. Stabilnost, sigurnost, prosperitet i funkcionalnost BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države je izuzetno važna za Grčku i za Evropsku uniju. Posebno mi je drago čuti vaša uvjeravanja da su demokratske političke snage u vašoj državi spremne provesti sve potrebne reforme bez odlaganja. Ohrabrujemo Vas da reforme ubacite u brzinu više, navedeno je između ostalog u pismu ministrici Turković.

Naime, Grčka je, također, ponudila pomoć u procesu integracija, naglašavajući da je predana jačanju bilateralnih odnosa i ubrzanju evropskog puta BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Dodikove komisije o Srebrenici: “Ovo je sramotno”

On je nazvao izvještaj “sramotnim” za akademsku zajednicu i rekao da se njegov sadržaj kosi se s utvrđenim cinjenicama...

Možda vas zanima i ovo