Petak, 25 lipnja, 2021

Grejp – prirodni lijek za naše tijelo

Nemojte propustiti

Grejp je voće koje pripada porodici citrusnog voća. Kora grejpa će vas podsjetiti na naranču, ali unutrašnjost će biti bijele, ružičaste ili crvene boje.

Okus grejpa ne odgovara svima. Pomalo je gorkast, ali krije mnoge zdravstvene prednosti.

Grejp obiluje vitaminom C koji štiti tijelo do gripe i prehlade. Takođe sadrži prirodne šećere, vitamin A, E, K i vitamine B.

Bogat je kalcijumom, folnom kiselinom, fosforom i kalijumom. Takođe, sadrži flavonoide koji imaju antioksidativno djelovanje, smanjuju nivo slobodnih radikala i rizik od nastanka kancerogenih stanica.

grejp

Smanjuje nivo želučane kiseline

Iako ima kiselkast okus, grejpe zapravo ima alkalno djelovanje. Grejp će smanjiti nivo želučane kiseline i smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova.

Ateroskleroza

Pektin u grejpu djeluje učinkovito na smanjenje nakupljanja plaka u arterijama. Vitamin C ojačava arterije i čini ih elastičnima.

Rak dojke

U jednom istraživanju se ustanovilo da bioflavonoidi u grejpu sprečavaju širenje kancerogenih stanica dojke. Naime, bioflavonoidi iz grejpa će regulisati nivo hormona estrogena.

Prehlada

Prehlada je najčešće signal koji vam govori da previše forsirate tijelo. Svakodnevna konzumacija grejpa će ojačati imunitet i spriječiti nastanak prehlade.

Dijabetes

Dijabetičari mogu sa sigurnošću konzumirati grejp. Naučnici su ustanovili da grejp može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Probavne smetnje

Sok od grejpa će potaknuti rad probavnog sistema. Bijeli dio grejpa (odmah ispod kore) sadrži vlakna koja će potaknuti rad crijeva.

Umor

Na kraju napornog dana popijte čašu soka od grejpa, limuna i meda. Ovaj napitak se pokazao odličnim kod oslobađanja od umora.

Trudnoća

Bioflavonoidi i vitamin C će pomoći kod smanjenja zadržavanja vode i oticanja nogu tokom trudnoće.

Mršavljenje

Grejp sadrži enzime koji smanjuju zadržavanje masti i šećera u tijelu. Naučnici su ustanovili da grejp može pomoći kod mršavljenja, ali i održavanja vitke linije.

Savjeti za konzumaciju

Kod kupovine grejpa birajte onaj koji nije previše mekan. Ako možete, uzmite crvenu ili ružičastu varijantu grejpa jer su one nešto slađe.

Prije cijeđenja soka, grejp držite na sobnoj temperaturi kako biste dobili što više soka. Ako je sok od grejpa previše gorak, pomiješajte ga s malo meda.

Oprez

Grejp nije dobar u kombinaciji s nekim lijekovima. Prije konzumacije grejpa se svakako posavjetujte sa svojim ljekarom. Takođe, pretjerana konzumacija bilo koje vrste citrusnog voća povećava rizik od smanjene apsorpcije kalcijuma u tijelu, što može uzrokovati slabljenje kostiju.

(Centarzdravlja.net)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo