Srijeda, 6 prosinca, 2023

Grlić Radman: Nadam se da još postoji prostora za dogovor Hrvata i Bošnjaka u BiH, Komšić je uzurpirao mjesto “hrvatskog člana BiH Predsjedništva”

Preporučeno

– Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava – rekao je Grlić Radman za člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas nadu da bi hrvatski i bošnjački funkcioneri uz posredovanje Evropske unije mogli postići dogovor o načinu biranja delegata za Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen.

Upravo se čita:  Majka otkrila šta se dešava na dan Vanjina (14) nestanka: ‘Kamere pokazuju da je skrenula s uobičajene rute’

– Ja se nadam da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu – rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem. Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvome dijelu juna održati novi susret bh. političara u Briselu.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

Hrvatski šef diplomatije naveo je kako su Hrvate u BiH u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i po puta brojniji Bošnjaci ocjenjujući tu praksu kršenjem Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

– To nije u duhu i slovu Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i ovdje u BiH – istaknuo je.

Upravo se čita:  Poznati lijek se povlači sa tržišta u Hrvatskoj: Mnogo se prodaje i u Bosni i Hercegovini

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mjesto “hrvatskog člana BiH Predsjedništva”.

– Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava – rekao je Grlić Radman.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo