Petak, 17 rujna, 2021

Grlić Radman: Vratiti Izborni zakon BiH na njegove početke

Nemojte propustiti

“Tročlano Predsjedništvo BiH je refleksija multietničnosti BiH”, poručio je Radman.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da su visoki predstavnici i drugi međunarodni akteri određenim puzajućim reformama promijenili sadržaj i karakter Izbornog zakona u BiH zbog čega Hrvati nemaju legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, koje im je zagarantovano Dejtonskim sporazumom.

Radman je istakao da Izborni zakon u BiH “treba vratiti na njegove početke, smisao, duh i poruku koju treba da ima, a to je garancija ravnopravnosti”.

“Tročlano Predsjedništvo BiH je refleksija multietničnosti BiH”, poručio je Radman.

On je istakao da je promjena Izbornog zakona u BiH da bi se obezbijedila legitimna predstavljenost Hrvata u Predsjedništvu i Domu naroda potrebna radi “funkcionalnosti, stabilnosti i prosperiteta” zemlje.

“Stabilna, multinacionalna, funkcionalna BiH je održiva ako su svi narodi ravnopravni – tri konstitutivna naroda i ostali građani – kako je u duhu Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH”, poručio je Radman nakon učešća na naučnom skupu u Zagrebu pod nazivom “Bosanska Posavina: Juče, danas, sutra”.

Radman je ponovio da Hrvati nemaju svog predstavnika u tročlanom Predsjedništvu BiH, te je poručio da to što se neko predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva BiH ne odgovara istini.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zaposlenici državnih institucija nisu zadovoljni uslovima rada, najavili proteste: Ne možemo preživjeti od plate

Zaposlenici državnih institucija su i ranije protestovali, a zbog toga što su nezadovoljni uslovima rada. Posebno su nezadovoljni zaposlenici...

Možda vas zanima i ovo