Srijeda, 3 ožujka, 2021

Gubi kontrolu: Iz HDZ-a izbačen Ivan Ivić od kojeg Čoviću zavisi većina u Domu naroda FBiH

Nemojte propustiti

Hadžifejzović pitao Vučića: Jesi li pucao na Sarajevo?

- Ne tjerajte me da govorim šta stvarno mislim o tom pitanju, jer sam to rekao u lice i...

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Predsjednik Općinskog odbora Kupres Ivan Ivić i aktuelni ministar policije Mario Lovrić, isključeni su iz HDZ-a BiH.

Ivić i Lovrić isključeni su bezuvjetno iz HDZ-a BiH, a odluka stupa na snagu donošenja, objavili su lokalni portali.

Odluka donesena na održanoj sjednici HDZ-a BiH imat će veliki utjecaj i na Livanjski kanton, ali i na Federaciju BiH. Naime, Ivan Ivić je delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i to 13. uime Hrvata, te o njemu ovisi dvotrećinska većina u ovom domu koju je do sada kontrolisao Dragan Čović.

Do ovakvog razvoja situacije došlo je nakon što je Ivić glasao za imenovanje Vlade Livanjskog kantona (Kanton 10) na čelu s Ivanom Vukadinom, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, koji je pokrenuo predsjednik KO HDZBiH Branko Ivković.

U sličnoj situaciji je i Lovrić, koji je u Vukadinovoj Vladi postao ministar. Inače, Općinski odbor HDZBiH Kupres održao je sredinom januara sjednicu na kojoj su jednoglasno odbacili inicijativu KO HDZBiHna čelu s Brankom Ivkovićem u kojoj se poziva OO HDZ-a Kupres da isključe predsjednika općinskog odbora i zastupnika u Skupštini Livanjskog kantona Ivana Ivića i člana općinskog odbora i akturlnog ministra policije Marija Lovrića, a sve zbog podrške prilikom imenovanja nove kantonalne Vlade na čelu s Ivanom Vukadinom, u kojoj je Mario Lovrić imenovan na ministarsko mjesto.

Općinski odbor HDZ-a BiH Kupres je jednoglasno donio odluku u kojoj su predložili Predsjedništvu HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem da raspuste Kantonalni odbor HDZ-a BiH Livanjskog kantona, a taj prijedlog i odbacivanje inicijative za isključivanjem njihovih članova su potpisali svih 17 članova OO HDZ BiH Kupres.

Podsjećamo, nakon razrješenja Vlade Livanjskog kantona na čelu s predsjednikom Ivanom Jozić, Skupština je u decembru prošle godine na vanrednoj sjednici imenovala novu vlada. Dvije godine nakon Općih izbora u BiH novi predsjednik Vlade postao je Ivan Vukadin (Hrvatski nacionalni pomak) iz Tomislavgrada, a za novu vladu glasalo je 17 od 25 zastupnika.

Prvi put nakon 26 godina HDZBIH je ispao iz vlasti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Riječ kritike iz Srbije: Želeo sam da mi se ne dopadne “Quo vadis, Aida”. Ali jbg, dobar je film

Ovde smo se nekako navikli da znamo sve o svemu i pre nego što se to sve desi, kao...

Možda vas zanima i ovo