Petak, 22 listopada, 2021

Guterres: Učinit ću sve da pomognem Ukrajini i njenom narodu

Nemojte propustiti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres obećao je da će učiniti sve kako bi pomogao u očuvanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Ukrajine Vladimir Groysman primio je danas prvog čovjeka UN-a Guterrasa koji je doputovao u službenu posjetu Kijevu.

“U okviru svojih ingerencija i nadležnosti ću učiniti sve za dobrobit ukrajinskog naroda i za očuvanje nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine”, poručio je Guterres.

U obraćanju novinarima, Guterres je također kazao kako sukobi u kriznoj regiji Donbas i dalje traju i pozvao je sve strane na hitni prekid sukoba.

Dodao je da će Ujedinjene nacije nastaviti dopremati i humanitarnu pomoć za ljude izbjegle s poprišta sukoba na istoku Ukrajine.

Premijer Ukrajine Groysman je tom prilikom oštro optužio Rusiju za nepoštivanje međunarodnih normi, suvereniteta Ukrajine i izazivanje rata protiv cijelog demokratskog svijeta.

“Ruska agresivna politika treba biti povod za naše ujedinjenje, a Rusija treba odmah obustaviti napade na Ukrajinu”, poručio je Groysman.

Sukobi na istoku Ukrajine počeli su u aprilu 2014. godine, a u UN je sredinom juna ove godine objavio Izvještaj u kojem se navodi da je u sukobima u Donbasu poginulo ukupno 10.090, a ranjeno 23.966 osoba. Među poginulima je 2.777 civila.

Ističući kako je s područja pod kontrolom proruskih separatističkih grupa protjerano 1,6 miliona ljudi, u Izvještaju se također navodi da u toj regiji u neimaštini i dalje živi blizu tri miliona ljudi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo