Utorak, 30 svibnja, 2023

Gužva ispred Sberbanke u Sarajevu: ‘Nisam uspjela podići novac koji godinama štedim, javiće mi kad da dođem’

Nemojte propustiti

Ekonomisti procjenjuju da će ratno stanje u Ukrajini imati poslijedice po ekonomije, koje svakako neće zaobići BiH. Pšenica, plin, nafta čiji je skok cijena očekivan.

Prve konkretne poslijedice eskalacije sukoba u Ukrajini vide se i na ulicama Bosne i Hercegovine. Ispred Sberbanke od jutros su redovi, građani u strahu od mogućeg gubitka novca čekaju isplatu ušteđevina.

“Želim da podignem ovo novca što imam, ja sam penzioner, nije to neka svota, ali ne želim da mi propadne bilo šta, propalo mi je mnogo ‘92, kada je krenuo kod nas rat, naša država nije garant nikome“, rekla je Maida Ćupina sa kojom smo razgovarali nakon izlaska iz poslovnice Sberbanke.

Upravo se čita:  Oglasila se Ajla Hadžismailović, žrtva bahatog vozača iz Sarajeva: 'Ćutim od 2012.'

Druga korisnica Sberbanke kaže za N1 da ne želi samo podići novac, već i napustiti Banku u potpunosti.

“Znate onu poslovicu, koga jednom guja ujede i guštera se boji. Nije situacija jednostavna, postoji strah”, rekla je jedna građanka.

Obje potvrđuju da danas novac nisu podigle.

“Nisam uspjela jer one to moraju u neku direkciju da šalju, pa će oni meni da jave kada da dođem po svoj novac koji godinama štedim”; rekla je sagovornica N1.

Upravo se čita:  Uhapšen državljanin Bosne i Hercegovine, krijumčario 12 Kineza

“Evo nemaju novca, očekuju, javljeno im je da iz Centralne banke, da je krenulo vozilo sa novcem, oni očekuju, i nastavljam čekati, jutros sam od deset sati”; rekla je Ćupina.

Ekonomisti procjenjuju da će ratno stanje u Ukrajini imati poslijedice po ekonomije, koje svakako neće zaobići BiH. Pšenica, plin, nafta čiji je skok cijena očekivan.

Upravo se čita:  Ukrala sat od 10.000 eura na aerodromu u Memingenu, pa odmah odletjela za Tuzlu

Inače, Sberbank Europe AG potpisala je ranije ugovor s AIK Bankom Beograd, Gorenjskom Bankom Kranj i Agri Europe Cyprus Limited (sa Kipra) za prodaju svojih banaka u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank dd), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija ad Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka dd).

Iza grupacije koja je kupila Sberbanku u ovih pet zemalja nalazi se srbijanski biznismen Miodrag Kostić.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo