Srijeda, 21 travnja, 2021

Hadžić: Budimirova obrana raspolaže dokazom kojim odbacuju kazneno djelo

Nemojte propustiti

“Obrana predsjednika Federacije BiH Živka Budimira raspolaže dokazom iz računovodstva Predsjednikova ureda iz kojeg se vidi da je on 31. januara 2013. godine na blagajni za redovite potrebe svojih dužnosti zadužio 500 američkih dolara i 1000 eura i 6 000 maraka, što je opravdavao putnim nalozima i računima, tako da je 26. aprila, kada je uhićen, kod njega bilo 5 300 maraka državnog novca koji je on zadužio svojim potpisom”, kazao je Budimirov advokat Ragib Hadžić.

ragib-hadic“Riječ je dakle o dijelu novca koji je Budimir zadužio 31. januara ove godine, a ostatak je njegov novac, iz čega jasno proizilazi da se ne radi ni o kakvom mitu i tezama Tužiteljstva BiH po tom pitanju”, kazao je Budimirov advokat.

Advokatski tim Živka Budimira jučer je predao apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se žali na povredu ljudskih prava i sloboda predsjednika Federacije BiH prilikom njegovog pritvaranja.

Apelacijom je zatraženo od suda da preispita nadležnost Suda BiH u ovom konkretnom predmetu, a postavljeno je i pitanje zakonitosti pribavljenih dokaza u vezi s upadom i pretresom od strane policije, ali i ukupnim političko-medijskim ambijentom stvorenim oko tog predmeta.

Po mišljenju ovdjetnika Hadžića, cvjelokupan taj ambijent, popraćen medijima i kamerama, dovodi u pitanje pravičnost suđenja i postupka jer sud treba da je nepristrasan i neovisan što, po njegovu mišljenju, u ovom slučaju ne ostavlja takav dojam samim određivanjem pritvora, kao najtežoj mjeri čovjeku koji je tek pod sumnjom.

Predsjednika FBiH su, po nalogu Tužiteljstva BiH, 26. aprila uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, a Sud BiH mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Budimir i grupa uhićenih u akciji “Patriot” dovode se u vezu sa izvršenjem kaznenih djela iz oblasti korupcije u vezi sa organiziranim kriminalom, zlouporabom položaja ili ovlaštenja i protuzakonitim posredovanjem.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo