Utorak, 18 svibnja, 2021

Hadžić: Predsjednik Budimir nije uzeo ni marku za pomilovanja

Nemojte propustiti

Advokat predsjednika FBiH Živka Budimira Ragib Hadžić, obratio se redakciji Bh-index portala u želji da se obrati javnosti i demantuje, kako kaže, “notorne laži i obmane ” na naslovnici Dnevnog avaza od četvrtka, 30.05.2013. pod naslovom „Budimir samo za jedno pomilovanje ‘na kafu’ dobio 60.000 maraka“.

ragib-hadicSaopštenje Ragiba Hadžića prenosimo u cjelosti bez intervencija redakcije:

Naslov je objavljen bez ikakvih ograda, dakle kao nešto što je, dalo bi se zaključiti po ovom naslovu, urađeno. Međutim, u samom tekstu koji se nalazi na stranici br. 9 pod jednim drugim naslovom („Jaki dokazi protiv Živka Budimira“) nigdje se ne spominje ovaj iznos.

Istina, u anterfileu uz ovaj tekst pod naslovom „Cijena pomilovanja“ navodi se novinarsko (ili čije li je već?) „lupetanje“ o razgovoru Armina Kulovca i osobe čiji je identitet zaštićen (nigdje ne postoji nikakav kontakt između te zaštićene osobe i Predsjednika Budimira, te je lako moguće da je upravo ta osoba po nečijem nalogu namjerno to rekla u nekom od telefonskih razgovora kako bi postojalo i najmanje indicije da je Predsjednik Budimir uzimao novac za pomilovanja), a gdje se spominje iznos od 55.000 KM, kojeg kao treba platiti za pomilovanje, te dodatnih 5.000 KM za sitne troškove! Vjerojatno je iz tog konteksta izvučen i sam naslov teksta, odnosno naslova koji se nalazi na naslovnici novine.

Predsjednik FBiH Živko Budimir je odbio pomilovati Admira Kulovca, brata spomenutog Armina Kulovca, iako je Prijedlog Komisije za pomilovanja bio da se ovoga pomiluje, odnosno za dva mjeseca ublaži njegovo izdržavanje kazne od 2 i pol godine (30 mjeseci), pa iz toga samog proizlazi da Predsjednik FBiH Živko Budimir nije sudjelovao u nikakvim kriminalnim radnjama glede pomilovanja Admira Kulovca.

Kako nalaže članak br.9 Zakona o pomilovanju isti u roku od godinu dana ne može ni priložiti Ministarstvu pravosuđu zahtjev za ponovno razmatranje molbe za pomilovanje, pa je samim time bespredmetno i razgovarati o ovom pomilovanju.

Također, napominjemo da naš branjenik Živko Budimir nikada ni sa kim nije razgovarao o mogućnosti pomilovanja brata Armina Kulovca.”

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivanić izvrijeđao Dodika: Izvinjavam se na rječniku, ali sa njim ne može drugačije, … To je već slučaj za medicinu

-Nema nijedne odluke koju sam ja donio, a tiče se vježbe na Manjači. Da postoji, ne sumnjam da bi...

Možda vas zanima i ovo