Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Hadžikadić ispred OHR-a: Prelazak crvene linije sa nesagledivim posljedicama

Nemojte propustiti

Predsjednik Platforme za progres, član Koalicije Država i kandidat za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić održao je u neposrednoj blizini OHR-a press konferenciju na kojoj su se obratili i drugi članovi Koalicije, a u vezi nametanja izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Visoki predstavniče, svjedočim uznemiravajućem činu od vas i ureda OHR-a. Autoritet visokog predstavnika kao kategorija je neupitan u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, čini se i neograničen. Provedba civilnih aspekata sporazuma podrazumijeva širok spektar uključujući i zakonodavnu. Vaša moguća intervencija u Ustav i Izborni zakon ikakvog legitimiteta je prelazak crvene linije sa nesagledivim posljedicama. Uloga OHR-a se ogleda da se koristi za dobrobit države i svih njih naroda. Prijenos suvereniteta sa države na ured OHR-a je privremen i nikako konačan. Zadirući u Ustav i Izborni zakon OHR kreira državni i etički presedan koji će delegitimizirati OHR.

Podržite li dalju etničku i teritorijalnu podjelu i izborni aparthejd kako se najavljuje Koalicija Država će stati uz građane.

Na vlasti su političke partije koje su sljedbenici presuđenih ratnih ideologija. One su garniture koje odlikuju i slave presuđene ratne zločine.

Svakako ne nose imena cijelih naroda, narode predstavljaju njihovi predstavnici. Nikakvi neumski, telefonski, kafanski pregovori sa političkim elitama nemaju legitimitet zastupanja interesa građana BiH.

Pozivamo vas da se suzdržite od zakonodavnog djelovanja po ovom pitanju”, naveo je Hadžikadić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo